Platforma YouTube a anunţat joi că va interzice orice conținut ce utilizează teorii ale conspiraţiei precum QAnon sau pizzagate, care „au fost folosite pentru a justifica violenţa în lumea reală”, notează Reuters.
Compania a afirmat că va începe să aplice imediat aceste politici extinse referitoare la ură şi hărţuire şi că le va intensifica în următoarele săptămâni.
Anunţul YouTube vine în completarea altor decizii în acest sens, ale unor mari companii, precum Facebook şi Twitter (Facebook a anunţat în această lună că va elimina paginile, grupurile şi conturile de pe Instagram care reprezintă QAnon).
În consecință, YouTube a eliminat deja zeci de mii de video-uri legate de QAnon şi a blocat sute de canale ce aveau legătură cu această teorie, de la actualizarea politicii sale referitoare la răspândirea urii.
Teoria QAnon a acuzat infectarea cu noul coronavirus a președintelui american, Donald Trump, văzând-o ca pe o șaradă pentru a recupera terenul electoral în fața candidatului Partidului Democrat, Joe Biden, care este favorit în sondaje.
Printre scenariile teoriei se numără ideea potrivit căreia pandemia este o farsă menită să distragă atenția opiniei publice de la un cerc de pedofili alcătuit din lideri democrați și vedete de la Hollywood, dar și că infectarea lui Trump este o acoperire pentru arestarea lui Hillary Clinton.
Teoria se bazează în jurul ideilor că Q, un funcționar guvernamental de rang înalt, are autorizație de acces Q și postează informații clasificate online pentru a dezvălui eforturile ascunse al lui Donald Trump.
Alți susținători ai stângii, membri ai Partidului Democrat și chiar vedete de la Hollywood cred că președintele „și-a falsificat” diagnosticul pentru a nu mai lua parte la cele două dezbateri rămase cu Joe Biden, după ce ar fi pierdut în fața contracandidatului său la prima răfuială publică (spun sondajele).
Alți critici au amintit alte antecedente ale președintelui de a promova falsuri, inclusiv conspirația „birther” a lui Obama (potrivit căreia fostul președinte nu a fost născut în America, deci nu avea dreptul legal să ia parte la cursa pentru Casa Albă).
O altă teorie susține că președintele minte în legătură cu diagnosticul, pentru ca apoi să se laude că a învins boala. Cei care susțin această teorie se referă la faptul că președintele a minimalizat pandemia luni de zile și, de asemenea, la faptul că el are doar simptome ușoare.
Teoria conspiraţiei împrumută totodată unele elemente ale teoriei pizzagate, despre o reţea de pedofilie condusă de la un restaurant din Washington, D.C.