Inspectorii Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite au descoperit probleme în ceea ce privește păstrarea înregistrărilor și controalelor de calitate pentru experimentele pe animale la startup-ul Neuralink, a lui Elon Musk.
Inspectorii au identificat lacune în controlul calității la unitatea de cercetare pe animale a companiei din California, la mai puțin de o lună după ce compania a declarat că a primit autorizația de a-și testa implanturile cerebrale pe oameni.
Printre problemele de laborator identificate de inspectorii FDA se numără lipsa înregistrărilor de calibrare pentru instrumente precum un pH-metru utilizat în unul dintre studii.
Pentru un alt studiu, șapte instrumente, inclusiv un „monitor de semne vitale”, nu aveau nicio înregistrare de calibrare.
Printre alte probleme se numără și faptul că funcționarii de asigurare a calității nu au semnat raportul final al studiului și nici nu au documentat vreo abatere de la protocoalele aprobate sau de la procedurile standard de operare.
Implantul cerebral este testat pentru a ajuta pacienții paralizați de leziuni ale măduvei spinării sau de scleroza laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și sub numele de boala Charcot sau Lou Gehrig, să comunice folosind gândurile pentru a mișca un dispozitiv computerizat.
În decembrie 2022, potrivit Reuters, anchetatorii Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) cercetau facilitățile companiei în urma unor plângeri interne ale personalului, potrivit cărora testele pe animale au fost efectuate în grabă, provocând suferințe și decese inutile.
Un grup de susținere a animalelor, Comitetul medicilor pentru medicina responsabilă (Physicians Committee for Responsible Medicine), a depus o plângere oficială atât la USDA, cât și la FDA cu privire la presupusele nereguli.
Neuralink a citat datele cercetării sale pe animale în cererea FDA de a autoriza testarea implanturilor pe oameni. Musk, fondatorul miliardar al companiei, a anunțat în luna mai că dispozitivul său a fost autorizat pentru teste pe oameni și a declarat luna trecută că primul pacient a primit un implant și se recuperează bine.
Primul implant cerebral la om a fost anunțat de start-up în ianuarie.