NASA a dat publicității noi imagini cu planeta pitică Pluto și luna sa, Charon, făcute de sonda spațială New Horizons, informează Le Monde. Fotografiile arată munți de gheață cu o înălțime de 3 500 de metri.
Ei s-au format acum mai puțin de o sută de milioane de ani, ceea ce înseamnă că sunt mult mai tineri decât sistemul solar. În plus, anunță NASA, este posibil ca aceștia să mai crească. Munții tineri sugerează că suprafața planetei s-ar putea să mai fie încă activă și încă într-un proces de schimbare. Oamenii de știință încă nu sunt siguri cum s-au format aceste caracteristici.
”Imaginea care a fost dată publicității marți era deja spectaculoasă, dar cele dezvoluite miercuri au o rezoluție de zece ori mai precisă. Faptul cu adevărat incredibil pentru mine, la nivel teologic, este că această imagine mărită, care arată o zonă de 350 kilometri lațime, nu arată niciun impact de crater, în condițiile în care Pluto este în centura Kuiper, deci este bombardată în mod regulat cu resturi de materiale”, a declarat John Spencer, coordonatorul misiunii NASA.
”În acestă fotografie vedem munți destul de înalți, de aproximativ 3 500 de metri deasupra nivelului mării. Acest lucru ne arată că crusta de gheață a alui Pluto este suficient de puternică pentru a susține munții înalți de talia Rocky Mountain din Colorado”, a mai spus acesta.
”Este o lume mică, în care vom vedea o zonă de mare întuneric, pe care am numit-o Mordor. Acolo sunt stânci, canioane care au probabil o adâncime de zece kilometri. (…) Există atât de multe dovezi științifice interesante în această singură imagine”, a spus, la rândul ei, Cathy Olkin, directoarea adjunctă a proiectului.
Sonda americană New Horizons, lansată de NASA în 2006, a trecut marți la cea mai mică distanță de misterioasa planetă pitică Pluto, după ce a parcurs în nouă ani și jumătate aproximativ 5 miliarde de kilometri prin spaţiu. Ea a făcut fotografii și a înregistrat date în timpul survolului istoric, ce îi vor ajuta pe oamenii de știință să afle cât mai multe informații despre misterioasa planetă.
Odată cu survolarea planetei Pluto, toate cele nouă corpuri cereşti au fost explorate cel puţin o dată de o sondă spaţială.