Nasa a făcut publică prima fotografie trimisă de sonda spațială Juno, la nouă zile de când s-a plasat pe orbita planetei Jupiter.
În imagine se văd trei dintre cele patru cele mai mari luni al planetei: Io, Europa și Ganymede (de la stânga la dreapta) și faimoasa Mare Pată Roșie.
Cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto, nu se vede în fotografie, informează Digi 24.
Fotografiile cu rezoluție mai bună a planetei Jupiter vor fi trimise de Juno abia peste câteva săptămâni, a transmis NASA. Camera sondei a fost pornită la șase zile de când Juno a pornit motorul său principal și a reușit să se plaseze pe orbita celei mai mari planete din sistemul nostru solar,
„Imaginea trimisă de Juno ne arată că a supraviețuit radiaților de pe Jupiter fără să se degradeze și că este pregătită să își ducă la capăt misiunea. Abia așteptăm să vedem primele imagini de la polii planetei Jupiter”, a spus cercetătorul Scott Bolton de la Institutul de Cercetare Southwest din San Antonio.
Fotografia a fost realizată de Juno pe 10 iulie la ora 10.30 dimineața, pe când sonda spațială se afla la 4,3 milioane de kilometri depărtare de Jupiter.
Nasa a făcut publică prima fotografie trimisă de sonda spațială Juno
Sonda spațială care funcționează pe bază de energie solară este echipată cu nouă instrumente științifice, pe care le va folosi pentru a crea o hartă a câmpurilor magnetice și gravitaționale ale planetei Jupiter și pentru a cerceta structura interioară a planetei, printre alte sarcini.
Datele transmise de Juno îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum s-a format și cum a evoluat Jupiter.
Juno s-a plasat pe orbita planetei Jupiter pentru o perioadă de 53.5 zile. Sonda spațială se va roti în jurul planetei de 33 de ori, trecând o dată la 14 zile, prin norii care acoperă planeta.
Prima fotografie cu Jupiter, trimisă de Sonda Juno la nouă zile de când s-a deplasat pe orbita planetei
La finalul misiunii sale, Juno va plonja intenționat în atmosfera planetei. Sonda a fost programată să facă acest lucru pentru a se asigura că niciun microb de pe Pământ nu va contamina luna planetei Jupiter, Europa, despre care astrobiologii cred că are cele mai mari șanse să găzduiască viață extraterestră.