Google sărbătorește, luni, 407 ani de la nașterea pictorului olandez Rembrandt van Rijn prin intermediul unui portret al acestuia.
Logo-ul Google este reprezentat sub forma unei picturi, în care portertul artistului înlocuiește cea de a doua literă ”G”, iar cuvântul ”Google” este realizat ca o gravură.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn s-a născut pe 15 iulie 1606 la Leiden și a decedat pe 4 octombrie 1669 la Amsterdam.
Fiind considerat unul dintre cei mai mari artiști de gen din istorie, Rembrandt a fost un pictor și gravor olandez din secolul al XVII-lea.
Rembrandt este autorul a 600 de picturi, 300 gravuri și peste 2.000 de desene.
Maestru al tehnicii de clar-obscur, Rembrandt a fost „singurul pictor care și-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenușa sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis”, după cum afirma istoricul de artă Élie Faure.
Dintre toți frații săi, el este singurul care învață să scrie și să citească într-o școală latină. În 1620 se înscrie la Universitatea din Leiden, la care rămâne doar câteva luni. Tânărul Rembrandt își începe studiile de pictură în atelierul lui Jacob van Swanenburgh, iar timp de trei ani învață tehnica picturii. Pânzele lui – uneori copii ale lucrărilor altor maeștri – îi atestă talentul, ceea ce determină pe părinții săi să-l trimită în anul 1624 la Amsterdam, unde se perfecționează în atelierul lui Pieterzoon Lastman, care călătorise în Italia și era influențat de Michelangelo Merisi (Caravaggio). Deși studiază la el numai șase luni, Rembrandt preia de la Lastman stilul narativ și modul de reprezentare a stărilor sufletești la figurile înfățișate. Însă, înainte de orice, descoperă tehnica clarobscurului.
Artisul părăsește Amsterdam pentru a-și deschide propriul atelier la Leiden, unde i se alătură pictorul Jan Lievens, un alt elev al lui Lastman.
Sub influența umanistului Constantijn Huygens, în 1633, Rembrandt se hotărăște să se stabilească la Amsterdam, unde, datorită renumelui său artistic, negustorul de artă Hendryck van Uylenburg îi propune să-și deschidă un atelier la el. Prin intermediul acestuia, Rembrandt obține o primă comandă importantă, „Lecția de anatomie a doctorului Tulp”.
În 1634 se căsătorește cu Saskia van Uylenburgh, verișoara negustorului de artă, iar, datorită acestui mariaj, Rembrandt pătrunde în cercurile marei burghezii din Amsterdam. Soții Rembrandt sunt extrem de afectați de moartea primilor trei copii ai lor. În 1641 se naște Titus, însă sănătatea Saskiei se deteriorează. Aceasta se îmbolnăvește de tuberculoză și moare la 14 iunie 1642. Între timp, Rembrandt, care tocmai termină tabloul intitulat „Rondul de noapte”, ajunge în culmea gloriei.
În 1646, Rembrandt angajează o educatoare pentru fiul său, Hendrickje Stoffels, care devine și iubita artistului care este acuzat de imoralitate.
În 1656, artistul, care începuse să trăiască izolat, este ruinat, iar colecția sa de artă este scoasă la licitație și vândută, însă își continuă munca de creație.
În 1663 Hendrickje moare, iar în 1668 și fiul său se stinge din viață.
Pe 14 octombrie 1669, Rembrandt moare într-o casă mică din cartierul Rozengracht, urmând să fie îngropat în Westerkerk, într-un mormânt nemarcat.
„Lecția de anatomie a doctorului Tulp”, „Ospățul lui Baltazar”, „Rondul de noapte” se numără printre cele mai cunoscute și importante lucrări ale artistului care a pictat și foarte multe autoportrete (50 tablouri și mai multe desene și gravuri).