PH-ul oceanelor a crescut cu 26% în ultimii 200 de ani, cercetătorii insistând pe gravitatea acestui fenomen

PH-ul oceanelor a crescut cu 26% în ultimii 200 de ani, cercetătorii insistând pe gravitatea acestui fenomen

Un grup de aproximativ 30 de cercetători atrage atenția asupra unui fenomen periculos, publicând miercuri un raport care indică o creștere cu 26% a pH-ului oceanelor în ultimii 200 de ani.

În acest raport, prezentat în Coreea de Sud, cu ocazia celei de-a 12-a reuniuni a CDB, se subliniază gravitatea acestui fenomen și diferitele consecințe ale faptului că acesta va continua în deceniile următoare, scrie AFP.

”În 50-100 de ani, emisiile de bioxid de carbon rezultate din activităţile umane vor mări inevitabil aciditatea oceanelor la niveluri care vor avea consecinţe masive, cel mai adesea negative, asupra organismelor marine şi a ecosistemelor, precum şi a bunurilor şi serviciilor pe care le furnizează”, arată oamenii de ştiinţă.
Unele cercetări au arătat, de exemplu, că fertilizarea anumitor specii este extrem de sensibilă la acidifierea oceanelor, altele fiind mai tolerante. Coralii, moluştele şi echinodermele sunt foarte afectaţi de această schimbare, care le reduce ritmul de creştere şi rata de supravieţuire. Unor alge şi micro-alge, ca diferite tipuri de fitoplancton, le merge în schimb mai bine.

Raportul pune în evidenţă impactul socio-economic vizibil deja în unele zone ale lumii: acvacultura din nord-vestul Statelor Unite sau cultura de stridii au de suferit. Şi riscurile care planează asupra barierelor de corali din zonele tropicale constituie ”o mare îngrijorare pentru că mijloacele de subzistenţă a circa 400 de milioane de oameni depind de aceste habitate”, mai spun cercetătorii.
 

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`