Peste 1.000 de experți cer printr-o scrisoare deschisă interzicerea armelor ce folosesc inteligența artificială. Stephen Hawking, Elon Musk și Noam Chomsky, printre semnatari

Publicat: 28 07. 2015, 16:28
Foto: stopkillerrobots.org

Mai mult de 1.000 de experți în robotică și cercetători din domeniul inteligenței artificiale, dar și fizicianul Stephen Hawking, tehnologul Elon Musk și filozoful Noam Chomsky, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer interzicerea armelor autonome ce folosesc inteligența artificială, relatează The Independent.

Printre semnatari se numără și cofondatorul Apple, Steve, Wozniak, și alte sute de ingineri și cercetători de la universități și laboratoare de top din lume.

Scrisoarea a fost prezentată la Conferința Internațională pentru Inteligența Artificială, care a avut loc pe 27 iulie, la Buenos Aires, unde semnatarii au atras atenția și au subliniat faptul că fabricarea roboților ce folosesc inteligența artificială ar putea duce la o cursă la nivel mondial, aceștia fiind capabili să caute și să distrugă anumite ținte independent de controlul uman.

Printre roboții ucigași se numără și dronele înarmate care pot căuta și ucide oameni pe cont propriu, prin intermediul programărilor, spre deosebire de cele care presupun controlul și deciziile oamenilor ce le pilotează.

În conținutul scrisorii se precizează: ”Tehnologia a ajuns la un punct în care implementarea acestor sisteme este posibilă în ani, nu decenii”. De asemenea, aceste arme au fost descrise ca fiind a treia revoluție în război, după praful de pușcă și armele nuclare.

Autorii scrisorii susțin că îngrijorător este și faptul că armele autonome vor putea fi realizate din materii prime deținute de toate puterile militare, ceea ce le face și mai ușor de produs în masă.

Stephen Hawking a subliniat că deși dezvoltarea inteligenței artificiale este cel mai mare eveniment din istoria omenirii, ar putea fi, din păcate, și ultimul, iar Elon Musk a numit-o drept cea mai mare amenințare pentru existența umană.

Pe de altă parte însă, inteligența artificială reprezintă un potențial pentru omenire, putând ajuta în lupta împotriva bolilor sau în acțiuni de salvare, se mai arată în scrisoare.