Parlamentul European a adoptat, marţi, modificările legislaţiei în sectorul audiovizual care vizează o mai bună protejare a drepturilor minorilor, reguli mai stricte pentru publicitate şi o cotă de 30% pentru conţinutul european pe platformele video online.
Cu 452 de voturi pentru şi 132 de voturi contra, eurodeputaţii au adoptat o legislaţie care se va aplica pentru toţi difuzorii, printre care Netflix, YouTube,Facebook sau HBO Go, precum şi în cazul transmisiunilor în direct pe platformele de partajare video.
Înainte ca legea revizuită să intre în vigoare, acordul trebuie să fie aprobat de Consiliul de miniştri. Statele UE au 21 de luni de la intrarea sa în vigoare pentru a transpune noile norme în legislaţia naţională, scrie forbes.ro.
Legislaţia modificată îşi propune să asigure o mai bună protejare a drepturilor minorilor faţă de conţinutul publicitar care incită la violenţă, ură sau acte de terorism.
Sectorul audiovizual va trebui să ia măsuri adecvate pentru a combate conţinutul care incită la violenţă, ură şi terorism, în timp ce violenţa şi pornografia vor fi supuse celor mai stricte reguli. Platformele de video-sharing vor fi responsabile pentru reacţia rapidă atunci când conţinutul este raportat sau semnalat de utilizatori ca fiind periculos.
Noua lege include şi reguli stricte pentru domeniul publicitar, în ceea ce priveşte plasarea de produse în cadrul programelelor TV dedicate minorilor şi conţinutul disponibil pe platformele video online.
De asemenea, noile reguli impun o cotă maximă de 20% de publicitate în perioada de difuzare între orele 6:00 și 18:00, oferind canalelor radio şi TV flexibilitatea de a-şi adapta perioadele de publicitate.
Una dintre cele mai importante reguli adoptate fixează la 30% cota conţinutului european în cataloagele platformelor video la cerere (VOD).