Acuzaţii DEVASTATOARE la adresa Facebook: Parlamentul britanic cataloghează compania lui Zuckerberg drept ‘GANGSTER DIGITAL’, care încalcă INTENŢIONAT intimitatea utilizatorilor. Reacţia gigantului social media

Publicat: 18 02. 2019, 17:06
Sursa: pixabay.com

Facebook se află, din nou, în centrul unui imens scandal. Parlamentarii din Marea Britanie au acuzat, luni, compania fondată de Mark Zuckerberg, de încălcarea „intenţionată şi cu bună ştiinţă” a legislaţiei privind confidenţialitatea datelor şi concurenţa.

Deputaţii britanici spun că firmele din media sociale trebuie să îşi asume răspunderea legală clară pentru conţinutul distribuit pe platformele lor.

„Firmele media sociale nu se pot ascunde susţinând că sunt doar o ‘platformă’ şi că nu au nicio răspundere privind reglementarea conţinutului site-urilor lor”, arată raportul Comisiei pentru informatică, cultură, media și sport din Camera Comunelor, citat de Agerpres.

Comisia a consultat multe e-mailuri interne ale colosului social media înainte de a acuza corporaţia că modifică setările de confidenţialitate ale utilizatorilor pentru a transfera date celor care dezvoltă diferite aplicaţii.

Parlamentarii britanici nu iartă faptul că Zuckerberg i-a ignorat

Mai mult, şi Mark Zuckerberg, fondatorul şi managerul general al Facebook, a fost şi el luat în vizor de parlamentarii britanici.

Deputaţii îl acuză pe acesta de „dispreţ” faţă de Parlamentul de la Londra, deoarece acesta a refuzat să se prezinte în faţa comisiei şi nu a răspuns personal niciunei invitaţii a comisiei.

Mark Zuckerberg, care a fost audiat anul trecut de către parlamentari americani şi europeni, a refuzat în trei rânduri să se prezinte în faţa acestei Comisii.

„Mark Zuckerberg nu se arată niciodată la înălţimea nivelului leadershipului şi responsabilităţii personale la care ne aşteptăm de la cineva care se află în vârful uneia dintre cele mai mari companii din lume”, a denunţat preşedintele Comisiei din Parlamentul britanic, Damian Collins.

„Noi credem că, în declaraţiile sale în Comisie, Facebook a căutat adesea să ne obstrucţioneze în mod deliberat munca, dând răspunsuri incomplete, puţin sincere şi uneori înşelătoare”, a mai susţinut Collins.

Concluzia raportului mai arată că fondatorul firmei Mark Zuckerberg nu a reuşit să arate „leadership sau responsabilitate personală”, în ceea ce priveşte ştirile false.

Giganţii din social media, denunţaţi drept „GANSTERI DIGITALI”

Raportul a constatat că structura „opacă” a managementului Facebook „pare gândită să ascundă informarea despre anumite decizii şi responsabilitatea pentru acestea”.

Aceste companii par să aibă ca leitmotiv faptul că „e mai bine să ceri iertare decât să ceri permisiunea”, a precizat Damian Collins.

„Avem nevoie de o schimbare radicală în raportul de forţe între platforme şi popor”, a adaugat el, subliniind că epoca autoreglementării trebuie să se încheie.

„Drepturile cetăţenilor trebuie să figureze în lege şi să oblige societăţile în domeniul digital să adere la un cod de conduită adoptat ca lege de către Parlament şi supervizat de o autoritate de reglementare independentă”, a mai spus parlamentarul britanic.

Comisia a recomandat stabilirea unui cod etic obligatoriu, sub supravegherea unui organism de reglementare independent, pentru redactarea unui manual de comportamente acceptabile şi inacceptabile în mediile sociale.

„Procesul ar trebui să stabilească răspunderi legale clare pentru companiile de înaltă tehnologie, privind acţiunea acestora împotriva conţinutului confirmat ca nociv şi ilegal de pe platformele lor”, susţin autorii raportului.

Organismul de reglementare ar trebui, după părerea lor, să aibă posibilitatea de a iniţia acţiuni judiciare „cu perspectiva aplicării unor amenzi mari” companiilor care nu se conformează.

Publicaţia britanică The Guardian scrie despre raportul „devastator” al comisiei, notând că parlamentarii britanici au ajuns la concluzia ca Facebook a încălcat în mod deliberat legile privind viața privată și concurența loială și trebuie să suporte consecințele.

În raport, Facebook și celelalte companii high tech sunt catalogate drep „gangsteri digitali”.

Mai mult, parlamentarii de la Londra atrag atenția asupra faptului că povești promovate de puteri străine prezintă un risc major pentru democrația din Marea Britanie.

Semnalul de alarmă este dat în contextul în care fenomenul fake news a avut un rol major în campania pentru Brexit și apare identificat clar în raportul realizat de comisie, potrivit hotnews.ro.

Ancheta privind răspândirea de fake news a durat mai bine de un an și a fost condusă de Comisia pentru informatică, cultură, media și sport, accentul fiind pus practicile de business ale companiei.

Investigația a fost demarată după scandalul Cambridge Analytica, o companie de publicitate politică care a avut acces la datele personale a milioane de utilizatori, parte din aceste date fiind folosite pentru a influența campaniile electorale din SUA. Datele personale erau colectate prin intermediul celebrelor jocuri și teste de pe Facebook.

Democrația este în pericol, cetățenii fiind ținta unor campanii nocive de dezinformare sau ale unor campanii personalizate de publicitate provenind din surse necunoscute și promovate prin intermediul rețelelor sociale pe care le folosim zi de zi, se mai arată în raport.

Solicitările exprese ale Parlamentului Britanic la adresa companiilor social-media

Raportul parlamentarilor britanici cere:

– Un cod obligatoriu de etică pentru companiile de tehnologie, supravegheat de un reglementator independent;

– Autoritatea de reglementare să aibă puterea de a iniţia acţiuni în justiţie dacă societăţile încalcă codul; guvernul să reformeze actualele legi electorale şi regulile privind implicarea în alegerile din Marea Britanie a entităţilor din străinătate;

– Societăţile de social media să fie oblgiate să elimine sursele cunoscute de conţinut dăunător, inclusiv surse dovedite de dezinformare;

– Companiile tech care operează în Marea Britanie să fie impozitate pentru a ajuta la finanţarea activităţii pentru biroul Information Commissioner şi orice nouă autoritate de reglementare înfiinţată pentru a le supraveghea.

Raportul comisiei din Parlamentul de la Londra poate fi consultat integral AICI.

Reacţia companiei lui Mark Zuckerberg

În urma apelului parlamentarilor britanici, Facebook a anunţat că este deschisă în ceea ce privește impunerea unor reglementări eficiente.

„Suntem deschişi unei reglementări semnificative şi susţinem recomandarea Comisiei cu privire la reformarea legii”, a declarat Karim Palant, cel care se ocupă de PR-ul Facebook.

Potrivit acestuia, Facebook şi-a modificat considerabil practicile şi nu mai este aceeaşi companie ca anul trecut.