Naveta „New Horizons” a NASA a făcut, luni, prima fotografie a celui mai îndepărtat corp celest explorat până acum, asteroidul „Ultima Thule”, aflat la o distanţă de aproximativ 6,4 miliarde de kilometri de Soare, relatează NASA.
Asteroidul „Ultima Thule” se afla in „Centura Kuiper”, o zona de la periferia sistemului nostru solar ce contine materie primordiala, ramasa din timpul formarii lui.
„New Horizons s-a comportat conform aşteptărilor astăzi (luni – n.r.), efectuând cea mai îndepărtate explorare a unei alte lumi din istorie – la 4 miliarde de mile de Soare”, a precizat Alan Stern, din cadrul Institutului de Cercetare Southwest, din Colorado.
„New Horizons” fiind aceeaşi navetă care a survolat planeta Pluton, în premieră, în vara anaului 2017.
„Informaţiile arată fantastic şi deja aflăm lucruri despre Ultima. Din acest punct, informaţiile vor fi din ce în ce mai bune”, a mai adăugat cercetătorul.
Foto: Prima imagine a asteroidului „Ultima Thule” (sursă foto: NASA)
Fotografia a fost făcută în momentul în care sondă spaţială „New Horizons” se afla la o distanţă de 3.500 de kilometri de asteroid. Astronomii nu şi-au putut, încă, da seama dacă asteroidul este unitar sau dacă, de fapt, este vorba de două corpuri celeste separate, dar aflate la distanţă foarte mică unul de celălalt.
Deşi studiază cel mai îndepărtat obiect de până acum, naveta „New Horizons” nu este şi cel mai îndepărtat instrument de explorare. Naveta Voyager 1 se afla la o distanţă de Pământ de aproximativ 19 miliarde de kilometri, iar Voyager 2 la o distanţă de peste 15 miliarde de kilometri. Cele două s-au indeparatat atât de mult de Pământ, încât au intrat în spaţiul interstelar. Chiar şi aşa, cu viteza actuală, Voyager 1 va ajunge la destinaţie – adicăsteaua „AC +79 3888” – în aproximativ 40.000 de ani.
Foto: Centura Kuiper (sursă foto: NASA)