Satelitul Kepler al NASA a descoperit primele planete de mărimea Pământului, care se orbitează de asemenea în jurul unei stele similare cu Soarele, în afara sistemului nostru solar.
Potrivit unui studiu publicat de NASA, cercetătorii au localizat două exoplanete, Kepler 20e şi Kepler 20f, care orbitează în jurul unei stele numite Kepler 20.
Diametrul uneia dintre ele (Kepler-20f) îl depășește cu foarte puțin (+3%) pe cel al Terrei. Raza planetei Kepler-20e este mai mică (-13%) decât cea a planetei noastre.
“Sunt două descoperiri de maximă importanţă care arată, pentru prima oară, că planete asemănătoare cu Pământul orbitează şi în jurul altor stele. Constituie de asemenea o premieră şi faptul că am putut să le localizăm”, a explicat cercetătorul Francois Fressin, de la Centrul de astrofizică Harvard Smithsonian, Cambridge, din Satele Unite.
Înainte de această descoperire, cea mai mică exoplanetă detectată era de circa 1,4 ori mai mare decât Pământul, a explicat Fressin.
Mult mai apropiate de steaua lor decât Terra, exoplanetele parcurg orbita în mai puțin de o lună (19,6 zile pentru Kepler-20 f), respectiv o săptămână (6,1 zile pentru Kepler-20e).
Lansată în martie 2009, sonda Kepler are ca misiune observarea a peste 100.000 de stele similare Soarelui, cu scopul de a identifica planete asemănătoare Terrei.