Motivul pentru care telefonul ar trebui repornit o dată la șapte zile. Câteva sfaturi pentru a-ți proteja dispozitivul de atacurile hackerilor
Trăim într-o eră digitală în care hackerii încearcă continuu să atace dispozitivele noastre, în special telefoanele, pentru a obține informații importante, parole, acces la cardurile bancare și nu numai. În acest sens, Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA) a explicat de ce este important să repornim telefonul o dată la șapte zile. De asemenea, specialiștii au venit cu câteva sfaturi pentru a ne proteja dispozitivul de atacurile hackerilor.
De ce să îți repornești telefonul o dată la șapte zile
Specialiștii ne recomandă să repornim telefoanele măcar o dată pe săptămână, pentru că astfel putem preveni atacurile de tip zero-click și spear-phising. Hackerii pot manipula URL-rile deschise pentru a rula un cod care ulterior instalează programe malware pe dispozitiv, dacă utilizatorii nu își repornesc telefonul, informează Daily Mail.
Câteva sfaturi pentru a preveni atacurile hackerilor
1. Prima metodă de prevenire a atacurilor hackerilor recomandată de NSA este actualizarea software-ului și aplicațiilor de pe telefoanele noastre, pentru că astfel hackerii nu mai pot avea acces rapid la datele noastre. Agenția susține, însă, că această metodă funcționează doar pentru unele atacuri.
Metoda prezentată anterior împiedică accesul hackerilor la apeluri, mesaje text și date și va bloca majoritatea atacurilor de tip spear-phising.
2. A doua metodă de prevenire a atacurilor hackerilor este instalarea aplicațiilor numai din magazinele oficiale. NSA susține că dispozitivele noastre sunt mai în siguranță dacă instalăm aplicații doar de pe magazinele oficial precum Google Play și App Store. Agenția a publicat, de asemenea, și o listă cu magazinele neoficiale: Aptoide, SlideMe, ACMarket, și Amazon Appstore.
Odată ce am instalat o aplicație dintr-un magazin neoficial, hackerii vor putea avea acces la dispozitiv și vor putea instala programe malware. Această metodă îi împiedică pe infractori să aibă acces la colectarea audio, video, apeluri, text și date, dar și la locația dispozitivului.
3. De asemenea, NSA recomandă oprirea WiFi-ului și a Bluetooth-ului. Atât utilizatorii Android, cât și utilizatorii iPhone ar trebui să stea departe de rețelele de WiFi publice, pentru că hackerii caută constant vulnerabilități. Conectarea la o rețea de WiFi publică ar putea face ca dispozitivul să fie susceptibil la atacuri „KRACK”, numit și atac de reinstalare cheie.
Bluetooth-ul activat poate duce la un atac „BlueBrone”, adică hackerii vor putea prelua controlul asupra dispozitivului fără nicio interacțiune a utilizatorului. BlueBorne le permite hackerilor să spioneze cibernetic, să fure date și să efectueze un atac ransomware.
4. A patra metodă de a preveni atacurile hackerilor este utilizarea aplicațiilor criptate de voce, text și date. WhatsApp este una dintre cele mai cunoscute aplicații de criptare, fiind urmată de Telegram. Cele două oferă o criptare end-to-end, o metodă de securitate care păstrează apelurile telefonice, mesajele și datele primite de la contacte. Cu toate acestea, nici aplicațiile criptate nu sunt 100% protejate de atacuri.
5. NSA recomandă să nu dați niciodată click pe link-uri necunoscute. Informațiile pot ajunge la hackeri prin două moduri: prin keylogging și prin utilizarea unui Troian.
6. Specialiștii recomandă repornirea dispozitivului o dată pe săptămână, pentru a preveni atacurile de tip zero-click și spear-phising.
7. Ultima recomandare a NSA este să utilizați o husă care să protejeze microfonul și să acopere camera telefonului, pentru că astfel veți putea împiedica un „atac de tip hot-micing”.