Ministrul Digitalizării: Încercăm să recuperăm în 3 ani decalajul de 15 ani pe care îl are România față de celelalte state membre dezvoltate. Clod-ul guvernamental, coloana vertebrală a transformării digitale (VIDEO)
Cloud-ul guvernamental este coloana vertebrală a transformării digitale a statului român, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu.
Bogdan Ivan, pe B1 TV, despre transformarea digitală a statului român
„E un decalaj uriaș al României față de celelalte state membre dezvoltate, undeva la aproximativ 15 ani. Ceea ce am început noi să facem de anul trecut alte state foarte dezvoltate au început să facă de acum 20 de ani, mă refer la Estonia, la Danemarca, Polonia, Portugalia, iar noi încercăm să recuperăm acest decalaj undeva în 3 ani aproximativ. Cel mai important livrabil, care e coloana vertebrală a transformării digitale a statului român, este cloud-ul guvernamental. Aici avem două componente extrem de importante, cloud-ul intern și cloud dedicat”, a declarat ministrul Digitalizării.
„Pentru cloud-ul dedicat, am terminat procedurile de achiziție publică și urmează să semnăm contractul de furnizare a serviciilor de cloud. Asta până la finalul lunii septembrie. O să anunțăm și o să fie un eveniment foarte mare. Pentru prima dată după 10 ani, de când se vorbește despre conceptul de cloud, acum o să fie și operațional. Semnăm contractul de furnizare și după asta urmează ca în termen de șase luni să se instaleze toate componentele, să fie gata de a fi utilizat”, a continuat Bogdan Ivan.
Ce este cloud-ul guvernamental
Întrebat despre acest concept, el a explicat: „Înseamnă un loc din punct de vedere tehnic în care toate bazele de date au un limbaj comun și pot să vorbească între ele. Nu centralizăm, doar creăm un limbaj tehnic comun pentru a putea fi consultate, de exemplu, informații de la înmatriculări, cu informații (…) de cadastru, cu informații de la APIA”.
„Atunci când omul merge să își depună o cerere pentru finanțarea unei subvenții agricole nu va mai fi nevoit să meargă la oficiul de cadastru să scoată extras de carte funciară, nici la primărie ca să scoată fiscalul că și-a plătit impozitul, ci atunci toate aceste date vor fi deja în baza de date, care poate să fie consultată direct de către orice funcționar de la APIA sau de la înmatriculări”, a mai spus ministrul Bogdan Ivan.