EXCLUSIV // Deşi Maria Grapini, a încercat să-şi asume rolul de „mediator” în tot mai controversatul subiect al participării companiei Huawei la licitaţia pentru construirea reţelei 5G a României,ministrul Comunicaţiilor nu va lua parte la dezbaterea de la Parlamentul European anunţată de colega lui de partid, se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MSCI) remis pentru B1.ro, miercuri.
Motivul pentru care ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, nu va lua parte la dezbatere fiind faptul că va trebui să ia parte la „o serie de conferinţe de specialitate în ţară” exact în perioada în care ar fi trebuit să aibă loc dezbaterea.
„Întrucât pe agenda ministrului MCSI, în perioada 12-18 octombrie, sunt stabilite o serie de conferinţe de specialitate în ţară, vă informăm că ministrul Alexandru Petrescu nu va participa la dezbaterea organizată la Parlamentul European din 16 octombrie, a.c.”, se arată în răspunsul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MSCI).
Foto: Alexandru Petrescu (sursă foto: Facebook / Alexandru Petrescu)
Despre ce dezbatere este vorba
Pe data de 12 septembrie, europarlamentarul PSD Maria Grapini a anunţat că va susţine la Parlamentul European o dezbatere pe tema Huawei, atât împreună cu controversata companie chineză, cât şi cu ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu. De asemenea, la dezbatere mai fuseseră invitaţi şi ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, Zhang Min, precum şi cel american, Gordon Sondland. De altfel, numele ministrului Petrescu continuă să se afle pe lista evenimentului.
Demersul Mariei Grapini venind ca o consecinţă a semnării „Memorandumului de Înţelegere” dintre România şi Statele Unite, care practic scoate Huawei din cursă pentru construirea reţelei 5G a României.
De asemenea, demersul Mariei Grapini venise la nici 24 de ore după ce preşedintele Autorităţii Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu, precizase că a cerut Guvernului Dăncilă să transpună în legislație memorandumul încheiat cu Statele Unite pe tema 5G, însă că nu ar fi primit niciun răspuns.
„Acest memorandum trebuie transpus în legislația primară pentru că nu ține loc de lege. (…) Noi am terminat perioada de consultare publică, am primit observații din partea operatorilor, dar licitația propriu-zisă pentru 5G este legată și de această componentă, acest memorandum. Dacă nu se va reuși s-ar putea să fim în situația de a amâna licitația pentru anul viitor”, declarase președintele ANCOM pe data de 11 septembrie.
Sursă foto: hepta.ro
Ce prevede „Memorandumul de Înţelegere” care a motivat decizia Mariei Grapini de a-şi autoasuma rolul de mediator
Pe 20 august, Klaus Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” cu partea americană privind tehnologia 5G, preşedintele exprimându-şi şi dorinţă ca la licitaţie să vină şi firme americane.
Memorandumul semnat cu partea americană stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează.
Criteriile sunt:
De precizat că memorandumul a fost contrasemnat de ambasadorul României la Washinton, ceea ce înseamnă că a avut mandat de la Guvernul României (altfel nu l-ar fi putut semna).
Licitaţia pentru stabilirea companiei care ne va construi reţeaua 5G ar urma să fie organizată cândva în al patrulea trimestru (intervalul octombrie-decembrie – n.r.) al acestui an.