Minimalismul digital sau cum poți naviga SMART printre trenduri
Într-o lume în care varietatea de opțiuni ne impactează puterea de decizie, este nevoie să căutăm în mod constant soluții prin care să ne facem viața mai ușoară. Tendința de a fi împovărați, la fiecare pas, de noi și noi produse, experiențe, locuri, este una cât se poate de reală.
Consumerismul este definitoriu pentru lumea de astăzi. Vine mână în mână cu dezvoltarea economică, evoluția tehnologică și ne schimbă, prin dinamismul său, deciziile, valorile și modul în care percepem lumea în general. Consumerismul nu este, așa cum s-ar putea crede, doar referitor la un proces simplu de vânzare-cumpărare, ci o reală forță socială cu impact deosebit de mare în psihologia colectivă, în economie și etică.
Ce putem face pentru a ne asigura că facem alegerea potrivită de fiecare dată? Nu mare lucru, dar măcar putem să ne filtrăm mai bine opțiunile. De exemplu, poate că nu merită să-ți cumperi smartphone-ul recent lansat de Apple, iPhone 15, ci poți beneficia de o performanță similară dacă achiziționezi iPhone 13 recondiționat. De asemenea, valoarea unei noi achiziții nu este văzută doar prin prisma inovației tehnologice, ci și a îmbunătățirii vieții de zi cu zi. Încă de la primul pas în care ne decidem să cumpărăm un nou dispozitiv sau o nouă aplicație este nevoie să ne întrebăm pe noi înșine dacă avem neapărată nevoie sau dacă nu vom avea parte de aceeași satisfacție și prin alegerea unor produse din generații anterioare, precum iPhone 11, cu caracteristici nu foarte diferite cele ale produselor nou lansate.
În tot acest context de alergare perpetuă către tot ce este nou și strălucitor, suntem permanent conectați prin servicii digitale și tehnologii menite să acopere aproape fiecare aspect din viețile noastre. Conceptul de minimalism digital vine să ne ajute să ne facem existența un pic mai ușoară. Filosofia minimalismului digital oferă oportunitatea de a obține din nou controlul și a ne ajuta să ne simțim împliniți într-un cadru în care ideea de cea mai bună alegere este doar o himeră.
Principiile fundamentale ale minimalismului digital
- Achiziția bazată pe valoare
Minimaliștii digitali evaluează produse, aplicații sau platforme prin prisma valorii lor. Astfel, în loc să adopte, fără un proces mai complex de gândire în spate, cele mai noi inovații în tehnologie, le trec printr-un filtru propriu. În concluzie, în loc să cumpere orice noutate care pare nemaipomenită la prima vedere, analizează dacă, spre exemplu, un model nou de telefon este atât de diferit din punct de vedere performanță versus un model mai vechi încât să merite costul suplimentar.
- Detoxifierea digitală
La fel ca în cazul alegerii unei alimentații mai sănătoase, un minimalist digital va reduce numărul de aplicații inutile, se va dezabona de la newsletterele care nu aduc plus valoare sau de la știrile care mai degrabă distrag atenția decât să informeze. Rețelele de socializare sunt un loc din mediul digital în care cu toții ne pierdem foarte mult timp, astfel că pentru tine acesta ar putea fi un prim pas către o experiență digitală mai fluidă, mai curată. Asta nu înseamnă că trebuie să ne închidem conturile de pe rețelele noastre sociale favorite, ci doar că este recomandabil să facem o selecție mai riguroasă a informației la care suntem expuși.
- Mai mult timp offline
Minimalismul digital nu se limitează la a restrânge aria intereselor online, ci și la a adopta alternative de petrecere a timpului în spații fizice. În funcție de hobby-urile tale, poți alege să-ți petreci mai mult timp în natură, să socializezi mai des cu prietenii sau colegii. Aceste inițiative nu ar trebui să fie legate neapărat de prezența altora. O simplă plimbare de 30 de minute în parcul din apropiere poate fi mai mult decât suficientă.
Beneficiile minimalismului digital
Adoptarea acestei noi filosofii vine după sine cu numeroase beneficii care te vor face cu siguranță să te întrebi de ce nu ai făcut acești mici pași mai devreme. Le redăm mai jos, pe scurt:
- Productivitate sporită
În timp ce distragerile din mediul online sunt reduse, concentrarea de care dispui pentru completarea task-urilor de zi cu zi crește exponențial. În plus, probabilitatea ca munca pe care o depui să fie una cu adevărat valoroasă este mult mai mare din moment ce ai reușit să elimini perturbări ale ritmului de lucru precum citirea de notificări sau e-mailuri inutile.
- Stare de bine
Stresul pe care îl resimți deseori poate fi redus în măsură considerabilă o dată cu petrecerea a mai mult timp în natură sau alături de prieteni. Nu este nevoie să mai adăugăm că trăirea oricărui moment din zi cu adevărat, cu prezență mentală 100%, ne face să apreciem mai mult orice eveniment, lucru sau întâmplare care la prima vedere pot părea banale. Anxietatea redusă care vine împreună cu nivelul scăzut de stres te fac un om mai fericit.
- Relații mai strânse cu cei dragi
Studiile arată că oamenii care sunt în permanență înconjurați de alte persoane cu care relaționează frecvent, sunt mai fericiți și simt un grad ridicat de satisfacție. Din moment ce reușești să prioritizezi cu succes interacțiunile cu familia și prietenii în detrimentul scroll-ului infinit pe telefon, relațiile tale vor deveni mai puternice și mai pline de însemnătate.
- Preiei controlul timpului tău
Prin adoptarea minimalismului digital, timpul va deveni prietenul, nu dușmanul tău. Tehnologia este, până la urmă, un instrument menit să te ajute, dar să nu uităm că limitarea acestui ajutor la aspectele esențiale ne aduce mai mult timp pentru noi și o viață îmbunătățită.
- Mai multă creativitate
Mulți dintre oamenii care au adoptat deja minimalismul digital și-au dat seama că inspirația ajunge mai ușor la ei o dată ce au renunțat la mare parte din conținutul fără folos. Este clar, ideile curg mai bine când mintea ne este limpede.
Pe final, concluzionăm că minimalismul digital nu este despre a elimina tehnologia din viața noastră, ci despre a găsi un echilibru care ne face mai împliniți. Mai presus de atât, să nu uităm că filtrarea inovațiilor începe cu procesul de achiziție. Abia din acest punct putem începe să navigăm cu înțelepciune prin hățișul tehnologic.