Microsoft: hackerii ruși au efectuat 240 de atacuri împotriva Ucrainei în timpul războiului

Publicat: 28 04. 2022, 11:35
Foto: pixabay.

Microsoft a raportat că de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, cel puțin șase grupuri de hackeri ruși au efectuat aproximativ 240 de atacuri împotriva resurselor digitale ucrainene.

Platformele ucrainene, ținta hackerilor ruși

Principala concluzie a experților Microsoft este că atacurile hackerilor ruși coincid adesea în timp cu operațiunile militare ale unităților individuale împotriva unor instituții sau obiecte specifice.

„Utilizarea atacurilor cibernetice de către Rusia pare să fie strâns legată și, uneori, direct legată de operațiunile sale militare”, a declarat Tom Burt, vicepreședintele Microsoft, citat de CNN.

Hackerii ruși „lucrează pentru a compromite organizațiile din regiunile din Ucraina” și este posibil să strângă informații despre parteneriatul militar ucrainean cu multe luni înainte de invazia la scară largă din februarie, a spus Microsoft într-un raport.

„În săptămânile de după ultima invazie a Ucrainei de către Rusia, unii experți și oficiali americani au fost surprinși de faptul că nu au existat atacuri cibernetice rusești mai notabile, distructive sau debilitante asupra țării.

Posibilele explicații variază de la perturbarea planificării militare rusești până la întărirea apărării ucrainene”, se arată în raportul Microsoft.

Utilizatorii au rămas fără acces la rețea

Gigantul mondial s-a referit și la un atac cibernetic organizat de hackerii ruși în primele săptămâni de război, când infrastructura a zeci de mii de furnizori de internet din diverse regiuni ale Ucrainei a fost dezactivată, lăsând zeci de mii de utilizatori fără acces la rețea timp de câteva ore.

De asemenea, hackerii ruși au încercat să perturbe funcționarea unei centrale electrice din Ucraina, ceea ce ar fi lipsit de alimentarea cu energie a aproximativ 2 milioane de oameni, dar au eșuat.

Comparativ cu anul trecut, numărul atacurilor cibernetice asupra Ucrainei s-a triplat. Cel mai mult sunt atacate autoritățile statului, resursele media, sectorul energetic și cel logistic, notează Unian.