Microsoft dă vina pe UE pentru defecțiunea care a blocat o lume întreagă: Compania spune că doar ar fi respectat un acord de evitare a practicilor neconcurențiale

Publicat: 22 07. 2024, 20:48
Foto: Hepta - DPA Images Peter Kneffel

În timp ce situația părea să revină la normal și compania de securitate cibernetică, Crowdstrike, și-a recunoscut vina, un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat pentru Wall Street Journal că întreruperea s-ar putea datora unui acord care datează din 2009 cu Comisia Europeană.

Microsoft spune că Apple nu are parte de același tratament în UE

Inițial suspectat că ar fi la originea erorii care a afectat peste 8,5 milioane de computere care rulează sistemul de operare Windows vinerea trecută, Microsoft s-a dezvinovățit rapid.

Crowdstrike chiar a recunoscut la un moment dat și responsabilitatea sa în acest eșec. Puțin cunoscută până la acel moment, compania americană specializată în securitate cibernetică a implementat o actualizare a antivirusului său în rândul clienților, provocând oprirea a aproximativ 1% dintre computerele care rulau Windows.

Un blocaj care se explică în special prin accesul antivirusului la anumite funcții deosebit de sensibile ale Windows, aflate în centrul codului informatic al sistemului de operare. Accesul impus de Uniunea Europeană, a explicat ulterior Microsoft în Wall Street Journal pe 21 iulie.

Microsoft subliniază că acordul a obligat Microsoft, din 2009, să ofere editorilor de software de securitate acces terț la toate setările Windows. O obligație care urmează unei plângeri împotriva companiei, de a evita practicile anticoncurențiale.

O constrângere a Comisiei Europene care vizează promovarea concurenței, dar care, prin urmare, ar fi putut expune Windows la mai multe riscuri decât alte platforme: vorbind în continuare pentru Wall Street Journal, Microsoft a reamintit că Apple, de exemplu, nu este constrâns să-și deschidă sistemul în același fel.