Meta (Facebook) renunță la programul său de verificare a datelor și faptelor reale, chiar înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul de președinte al SUA

Meta (Facebook) renunță la programul său de verificare a datelor și faptelor reale, chiar înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul de președinte al SUA
Sursa foto: Dreamstime

de către terţi şi va trece la un aşa-numit model de „note comunitare”, după modelul celui folosit de platforma X a lui Elon Musk, a anunţat marţi şeful Meta, Mark Zuckerberg, anunță France24.

Compania nu intenţionează să pună capăt verificării faptelor în UE

„Ne vom întoarce la origini şi ne vom concentra pe reducerea greşelilor, simplificarea politicilor noastre şi restabilirea libertăţii de exprimare pe platformele noastre”, a declarat Zuckerberg într-o declaraţie video publicată pe site-ul corporativ al Meta.

„Mai precis, vom renunţa la sistemul fact-checkers şi îl vom înlocui cu notele comunitare, similare cu X, începând cu SUA”, a adăugat Mark Zuckerberg.

Compania nu intenţionează să pună capăt verificării faptelor în UE, a clarificat compania, la solicitarea POLITICO, şi îşi va revizui obligaţiile de moderare a conţinutului în UE înainte de a face schimbări.

Mişcarea vine în contextul în care Meta, precum şi alţi giganţi tehnologici, încearcă să se apropie de noua administraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump. Meta a numit, de asemenea, un republican vechi la conducerea politicii globale şi pe Dana White, un apropiat al lui Trump, în consiliul său de administraţie.

Brendan Carr, ales de Trump pentru a conduce Comisia federală pentru comunicaţii, a comentat la o postare pe X care conţinea anunţul lui Zuckerberg cu un meme în care actorul Jack Nicholson dădea din cap entuziast. Carr a promis să distrugă ceea ce el numeşte „cartelul cenzurii” din Big Tech.

Facebook şi-a lansat sistemul de verificare a faptelor împreună cu parteneri externi în decembrie 2016, ca răspuns la criticile din ce în ce mai numeroase privind rolul companiei în alegerile din SUA care au dus la prima victorie a lui Donald Trump. Alte platforme, precum Twitter, au început, de asemenea, să utilizeze „verificatori” externi – până când antreprenorul miliardar Elon Musk a cumpărat platforma în 2022. Site-ul a introdus o funcţie în care utilizatorii, în locul verificatorilor externi, pot adăuga note ale comunităţii (community notes) la postările virale.

Pe lângă reţelele sociale Facebook şi Instagram, Meta deţine şi operează şi platforma de mesagerie WhatsApp.

Decizia anunţată de Zuckerberg are loc cu mai puţin de două săptămâni înainte de învestirea noii administraţii Trump în SUA, în cadrul căreia Musk va prelua şi un nou rol de supervizor al nou creatului „Departament al eficienţei guvernamentale”.

Potrivit Reuters, Zuckerbeg a mai anunţat marţi că a redus restricţiile în ceea ce priveşte discuţiile pe teme controversate, cum ar fi imigraţia şi identitatea de gen.

Mişcarea marchează o inversare a politicii Meta, deoarece CEO-ul Mark Zuckerberg a susţinut mult timp moderarea activă a conţinutului, în ciuda criticilor din partea conservatorilor cu privire la presupusa cenzură pe platformele sale.

Sfârşitul programului de verificare a faptelor, început în 2016, a luat prin surprindere unele organizaţii partenere, potrivit Reuters. „Nu am ştiut că se va întâmpla această mişcare şi este un şoc pentru noi. Acest lucru ne va afecta cu siguranţă”, a declarat Jesse Stiller, redactor-şef la Check Your Fact.

În schimb, Consiliul independent de supraveghere al Meta a salutat această măsură.

Cele mai recente schimbări vor afecta Facebook, Instagram şi Threads – trei dintre cele mai mari platforme de social media, cu peste 3 miliarde de utilizatori la nivel mondial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`