Meta a eliminat 63.000 de conturi de Instagram în Nigeria din cauza escrocherilor. „Yahoo boys” îi vizau mai ales pe bărbații americani

Meta a eliminat 63.000 de conturi de Instagram în Nigeria din cauza escrocherilor. „Yahoo boys” îi vizau mai ales pe bărbații americani
Sursa foto: Dreamstime

Meta Platforms a declarat miercuri că a eliminat aproximativ 63.000 de conturi din Nigeria care încercau să se implice în escrocherii financiare prin extorcare sexuală, în principal vizate bărbaților adulți din Statele Unite.

„Yahoo boys” îi vizau mai ales pe bărbații americani

Escrocii online nigerieni, cunoscuți sub denumirea de „Yahoo boys”, sunt cunoscuți pentru escrocherii care variază de la a se face pe ei înșiși să se prezinte drept persoane cu nevoi financiare sau prinți nigerieni care oferă o rentabilitate excepțională a investiției, scrie Reuters.

Meta a declarat într-un comunicat că cele 63.000 de conturi sunt pe Instagram, adăugând că a eliminat și 7.200 de conturi de Facebook, pagini și grupuri dedicate oferirii de sfaturi despre înșelătoria oamenilor.

Compania a desființat, de asemenea, o rețea coordonată mai mică, de aproximativ 2.500 de persoane, care erau legate de un grup de aproximativ 20 de persoane.

Cum acționau aceștia

În extorcarea sexuală, sau „sextorsiunea”, oamenii sunt amenințați cu eliberarea de fotografii compromițătoare, reale sau false, dacă nu plătesc pentru a le opri.

Majoritatea încercărilor escrocilor au fost nereușite și, deși au vizat în mare parte adulți, au existat și tentative împotriva minorilor, pe care Meta le-a raportat Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA.

Reprezentanții Meta au spus că aceasta nu este prima dată când întrerup astfel de rețele, dar au adăugat că dezvăluie operațiunea actuală pentru a „conștientiza”.

Gigantul rețelelor sociale a fost în apărare în ultimii ani, deoarece guvernele, inclusiv legislatorii din Statele Unite, unde își are sediul Meta, își intensifică presiunea pentru a răspunde preocupărilor că directorii săi au ignorat dovezile că serviciile sale dăunează copiilor.

Într-o audiere de la începutul acestui an, un parlamentar american l-a acuzat pe directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, și alți lideri ai rețelelor de socializare că au „sânge pe mâini” pentru că nu au protejat copiii de amenințările crescânde de prădare sexuală pe platformele lor.

Escrocii din Nigeria au devenit cunoscuți ca „419 escrocherii” după secțiunea codului penal național care se ocupa – ineficient – ​​de fraudă.

Pe măsură ce dificultățile economice se înrăutățesc în țara cu peste 200 de milioane de locuitori, înșelătoriile online au crescut, cei din spatele lor acționând din căminele universitare, suburbiile sărace sau cartierele bogate.

Meta a spus că unele conturi oferă sfaturi pentru efectuarea de escrocherii.

„Eforturile lor au inclus oferirea de a vinde scripturi și ghiduri pe care să le folosiți atunci când înșelați oameni și partajarea de link-uri către colecții de fotografii pentru a le folosi atunci când populați conturi false”, se spune.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`