Memorandum important semnat la discuţiile guvernamentale româno-polone: Implicarea Huawei în dezvoltarea tehnologiei 5G, direct afectată

Memorandum important semnat la discuţiile guvernamentale româno-polone: Implicarea Huawei în dezvoltarea tehnologiei 5G, direct afectată
Foto: Ministerul Comunicaţiilor

Cu ocazia vizitei în România a premierul polonez Mateusz Morawiecki, ministrul Comunicaţiillor, Alexandru Petrescu, a semnat un memorandum alături de ministrul Afacerilor Digitale, Marek Zagórski, privind o înţelegere în domeniul digital.

Mai concret, cele două state se obligă să acţioneze în linia intereselor comune și convergente în materie de poziționare în formatele de cooperare europene, regionale și internaționale relevante, din perspectiva implementării de tehnologii 5G și a finanțării proiectelor de digitalizare.

De asemenea, România şi Polonia subliniază că vor respecta parteneriatul strategic cu Statele Unite, mai ales că sunt printre primele state care au semnat memorandumul privind reţelele 5G sigure şi de încredere.

„În marja consultărilor interguvernamentale România – Republica Polonă care au avut loc astăzi, 18 septembrie 2019, la București, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Afacerilor Digitale, Marek Zagórski, semnând un Memorandum de Înțelegere în domeniul digital.
În linia acestui Memorandum, cele două țări vor consolida cooperarea în domeniul politicilor publice și cadrului de reglementare în sectorul TIC, vor continua schimbul de informații și bune practici în domeniul serviciilor electronice (e-sănătate, e-educație, e-cultură) și vor intensifica eforturile de colaborare în domeniul prevenirii și combaterii criminalității informatice. Mai mult, părțile s-au angajat să se implice activ în dezvoltarea interoperabilității tehnologiilor noi și emergente, a datelor deschise și a valorificării informațiilor din sectorul public”
, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Comunicaţiilor.

“Vom acționa în linia intereselor comune și convergente în materie de poziționare în formatele de cooperare europene, regionale și internaționale relevante, din perspectiva implementării de tehnologii 5G și a finanțării proiectelor de digitalizare. Subliniez în mod special abordarea noastră comună în consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, fiind primele state care am semnat în anul 2019 un Memorandum de Înțelegere dedicat rețelelor 5G sigure și de încredere, care ne va permite implementarea de infrastructuri reziliente de comunicații. Țările noastre au dezvoltat strategii 5G dedicate și au o perspectivă pozitivă asupra impactului potențial al comunicațiilor de generația a 5-a asupra economiilor și societăților noastre”, a afirmat Alexandru Petrescu.

România şi Polonia, printre cei mai apropiaţi aliaţi din NATO

În acest context, amintim că România şi Polonia sunt principalii aliaţi al Statelor Unite de pe Flancul Estic al NATO, ambele ţări găzduit scuturi antirachetă şi un contingent important de militari în cadrul exerciţiilor comune. De asemenea, ambele ţări îndeplinesc cerinţa expresă a lui Donald Trump privind 2% din PIB pentru Apărare, fiind printre puţinele state din NATO care îndeplinesc criteriul.

SUA și Polonia au semnat, la începutul lunii septembrie, un acord pentru a coopera pe noua tehnologie 5G, pe măsură ce preocupările cresc în legătură cu gigantul chinez de telecomunicații Huawei.

Semnarea a avut loc în timpul unei bătălii globale dintre SUA și Huawei, cel mai mare producător de echipamente de infrastructură din lume, pentru securitatea rețelei și temerile privind accesul Chinei pe această piață.

SUA au făcut lobby printre aliați pentru a interzice Huawei de la rețelele 5G, din cauza preocupărilor că Guvernul chinez ar putea obliga compania să îi ofere acces la date pentru ciberspionaj.

Alexandru Petrescu, exclusiv pentru B1.ro, despre tehnologia 5G şi Huawei

Reamintim că Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a vorbit în exclusivitate pentru B1.ro despre implementarea tehnologiei 5G în România, în contextul în care a fost chemat luni în Camera Deputaților să vorbească despre acest subiect în cadrul „Orei Guvernului”. El a refuzat să ofere un răspuns tranșant la întrebarea reporterului B1.ro privind participarea celor de la Huawei la licitația privind implementarea tehnologiei 5G în România.

Acesta a precizat și că memorandumul între România și SUA ar trebui să fie implementat în legislația națională. În această privință, un document urmează să fie dezbătut într-o ședință a CSAT.

„Memorandumul ar trebui să fie implementat și am convingerea că va fi un bun exemplu de cooperare interinstituțională. Preocuparea noastră vizavi de aceste riscurui ce țin de implemnetarea tehnologiei 5G a fost o preocupare centrală încă de la începutul anului. În diferite forumuri și structuri ce țin de securitatea națională, acest punct a fost cap de afiș. Urmează ca tot ce s-a discutat să se regăsească și pe masa CSAT-ului și acolo sunt convins că există înțelepciunea și colaborearea interinstituțională de a se lua decizia cea mai bună”, a mai precizat ministrul Alexandru Petrescu în exclusivitate pentru B1.ro.

În ceea ce privește posibilitatea ca Huawei să participe la licitație, ministrul Comunicațiilor a precizat că nu s-a discutat despre acest subiect.

„Nu s-a discutat despre asta. Nu există niciun fel de nominalizare statală sau provenineța de țara a unui vendor. Ceea ce ne intereseaza este sa pastram un ecosistem digital si sa construim un ecosistem digital care sa ne permita ca într-un an să spunem „da”, ecosistemul digital romanesc asigura integritatea informatiilor si pentru acest „da” pe care îl vom da în cateva saptamani este foarte important sa luam toate masurile astazi”, a mai precizat ministrul Alexandru Petrescu.

Întrebat de reporterul B1.ro dacă există posibilitatea ca Huawei să fie acceptată dacă se prezintă la licitație, ministrul nu a putut oferi un răspuns: „Nu vă pot răspunde la această întrebare. Este un parcurs în derulare”.

Detalii despre memorandumul România – SUA

Răspunsurile ministrului Alexandru Petrescu vin în contextul în care, recent, președintele ANCOM, Sorin Grindeanu, a afirmat însă că licitația pentru rețeaua 5G ar putea fi amânată, motivul fiind faptul că Guvernul întârzie transpunerea în legislația română a unui „Memorandum de Înţelegere” semnat cu Statele Unite și care practic exclude compania Huawei de la orice licitaţie pentru tehnologia 5G din țara noastră.

Pe 20 august preşedintele Klaus Iohannis a participat la semnarea un „Memorandum de Înțelegere”, alături de președintele Donald Trump privind tehnologia 5G, documentul fiind semnat de ambasadorul României în SUA, George Maior

Memorandumul semnat cu partea americană stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează.

Criteriile sunt:

– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Pe 22 august, Huawei România a fost inclusă de SUA pe „lista neagră” a entităților care au nevoie de permisiunea autorităților americane pentru a face afaceri cu peste Ocean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră