EXCLUSIV/ A fost mandatat George Maior de Guvern să semneze memorandumul cu SUA privind tehnologia 5G? Răspunsul MAE: ‘Procedura s-a desfășurat conform uzanțelor’. Înțelegerea prevede criterii stricte pentru companiile care vor lua parte la licitații

EXCLUSIV/ A fost mandatat George Maior de Guvern să semneze memorandumul cu SUA privind tehnologia 5G? Răspunsul MAE: 'Procedura s-a desfășurat conform uzanțelor'. Înțelegerea prevede criterii stricte pentru companiile care vor lua parte la licitații
Foto: presidency.ro

Cu ocazia vizitei oficiale desfășurate, marți, la Washington de către președintele Klaus Iohannis, România și Statele Unite au încheiat, prin semnătura ambasadorilor George Maior și Hans Klemm, un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.

La solicitarea B1.ro, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că ambasadorul George Maior a semnat în numele Guvernului României acest memorandum deoarece este o procedură conform uzanțelor.

Faptul că George Maior a semnat din partea Guvernului este extrem de important deoarece premierul Viorica Dăncilă afirma înainte de plecarea lui Klaus Iohannis în Statele Unite că nu a fost informată despre temele ce vor fi discutate la Washington și se arăta deranjată că ar putea să apară „anumite lucruri pe care Guvernul să le implementeze și care efectiv nu au făcut obiectul unor discuții”.

Conform procedurilor diplomatice, un ambasador nu poate acționa fără a avea un mandat primit din partea Guvernului sau a Ministerului Afacerilor Externe.

Această ieșire în fața a ambasadorului George Maior, vine și în ciuda faptului că fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu anunţa, în luna mai, că a transmis către Cotroceni cererea de rechemare a lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA precum şi propunerea numirii unui nou ambasador la Washington. Meleşcanu preciza că demersul Guvernului s-a bazat şi pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de George Maior.

Diplomația românească subliniază că memorandumul are rolul de a aprofunda parteneriatul stratetig, iar componenta privind tehnologia 5G „evidențiază importanța protejării rețelelor de comunicații electronice împotriva accesului neautorizat sau împotriva interferențelor”.

Redăm mai jos integral răspunsul Ministerului Afacerilor Externe la solicitarea B1.ro:

„Memorandumul semnat de către ambasadorul României la Washington și ambasadorul SUA la București, conform uzanțelor, la 20 august 2019, la Washington, reprezintă o expresie a interesului comun al Guvernului României și Guvernului SUA de a aprofunda Parteneriatul Strategic pe toate dimensiunile sale, inclusiv tehnologia 5G. Memorandumul reprezintă un pas important în vederea elaborării unei abordări comune construite pe baza concurenței echitabile, a transparenței și a respectului față de lege.

Memorandumul evidențiază importanța protejării rețelelor de comunicații electronice împotriva accesului neautorizat sau împotriva interferențelor și recomandă o evaluare riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea deplină a securității implementării tehnologiei 5G.

Memorandumul se aliniază Propunerilor de la Praga privind securitatea rețelelor electronice aferente tehnologiei 5G.

Informații suplimentare cu privire la securitatea tehnologiei rețelelor celulare wireless (5G), pot fi furnizate de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale”

Menționăm că B1.ro a încercat în repetate rânduri să obțină miercuri un punct de vedere privind acest memorandum și de la Ministerul Comunicațiilor sau de la ministrul Alexandru Petrescu, dar, până în prezent, aceștia au refuzat să răspundă solicitărilor noastre, în ciuda faptului că tema este una de maxim interes public.

Potrivit unor declarații ale preşedinteluiIohannis, în urma memorandumului, companiile trebuie să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente” –două aspecte la care China nu prea excelează.

PotrivitG4media, care citează chiar „Memorandumul de Înțelegere”, criteriile respective sunt:

  1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
  2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
  3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Altfel spus, chiar dacă nu este numită în mod clar, se poate concluziona că ar fi vizata compania Huawei.

Tehnic vorbind, companiaHuaweinu se aflăsub controlul guvernului chinez, însă este forţată să coopereze cu acesta de către Legea Securităţii Naţionale din China, care a intrat în vigoare în ianuarie 2017. Articolul 7 din această lege prevede„obligaţia cetăţenilor chinezi să susţină munca serviciilor de informaţii”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`