Mark Zuckerberg acuză Administrația Biden de cenzură: Casa Albă a făcut presiuni ca Facebook să elimine postări despre COVID și să retrogradeze conținutul despre ancheta jurnalistică ce-l viza pe Hunter Biden

Publicat: 27 08. 2024, 11:03
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Sursa foto: Hepta - Zuma Press / Michael Brochstein

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a dezvăluit că, în 2021, oficiali de la vârful Administrației Biden au făcut presiuni ca rețeaua socială să modereze conținutul legat de pandemia de coronavirus. Zuckerberg a susținut că regretă că a cedat acestor presiuni, cum regretă și că a retrogradat postări despre o anchetă jurnalistică ce-l viza pe Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden.

Mark Zuckerberg, dezvăluiri despre cenzura impusă de Administrația Biden

„În 2021, oficiali de la vârful Administrației Biden, inclusiv Casa Albă, au făcut presiuni repetate luni de zile asupra echipei noastre pentru a cenzura conținut legat de COVID, inclusiv umor și satiră”, a dezvăluit Mark Zuckerberg într-o scrisoare trimisă Comisiei Juridice din Camera Reprezentanților și citată de presa străină.

Acesta a precizat că până la urmă decizia finală de a elimina conținutul a aparținut Meta, dar „presiunea Guvernului e greșită și regret că nu am fost mai vocal pe această temă”.

Amintim că, în timpul pandemiei, Facebook a fost criticat de cei care se opuneau măștii, vaccinului și carantinei deoarece a eliminat mai multe postări pe motiv că dezinformează sau încalcă politica platformei.

„Cred cu tărie că nu trebuia să ne compromitem standardele din cauza presiunilor administrației în nicio direcție și ne vom opune dacă acest lucru se va mai întâmpla”, a mai transmis Zuckerberg, potrivit presei.

De asemenea, el a spus că regretă că Facebook a ascuns, înainte de alegerile prezidențiale din 2020, conținut legat de dezvălurile New York Post despre Hunter Biden. El a precizat că fusese avertizat de FBI că informațiile respective ar putea face parte dintr-o campanie de dezinformare rusească. Între timp și-a dat seama că nu a fost așa și „privind retrospectiv, nu ar fi trebuit să retrogradăm povestea”.

Cum se apără Casa Albă la acuzațiile lui Mark Zuckerberg

În schimb, Casa Albă a transmis că în timpul pandemiei a făcut ce era corect pentru a proteja populația: „Când ane-am confruntat cu o pandemie mortală, administrația a încurajat acțiuni responsabile pentru a proteja sănătatea oamenilor și siguranța publică. Poziția noastră e clară și constantă: companiile tech și alți actori privați trebuie să țină cont de efectele pe care acțiunile lor le au asupra populației, în timp ce fac alegeri independente privind informațiile pe care le difuzează”.

Dezvăluirile lui Zuckerberg, în contextul arestării în Franța a fondatorului Telegram

Dezvăluirile lui Mark Zuckerberg vin în contextul în care fondatorul platformei de mesagerie Telegram, rusul Pavel Durov, a fost arestat în Franța.

El e acuzat că nu a luat măsuri împotriva utilizării platformei în scopuri penale, având în vedere că mesajele nu se pot modera, dar și că nu a cooperat cu anchetatorii.

Concret, Durov se confruntă cu 12 acuzații distincte, de la complicitate în facilitarea tranzacțiilor ilegale online până la furnizarea neautorizată de servicii de criptologie, implicarea în distribuția de pornografie infantilă, infracțiuni legate de droguri, fraudă organizată și spălare de bani.

„Pavel Durov nu are nimic de ascuns şi călătoreşte frecvent în Europa. Este absurd să spui că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile găsite pe acea platformă”, a reacționat Telegram, după arestarea lui Durov.
Elon Musk, proprietarul platformei X, și-a exprimat susținerea pentru Pavel Durov în acest scandal.