Tehnologia 5G în zonele rurale nu este un serviciu fiabil în următorii cinci ani. O spune Jim Kail, președinte și director executiv al Laurel Highland Total Communications, o companie care se axează pe implementarea conexiunilor broadband în comunitățile rurale din Statele Unite și care folosește echipamente Huawei. Într-un interviu pentru B1.ro, omul de afaceri american a vorbit despre motivele pentru care a ales să colaboreze cu compania din China, despre securitatea echipamentelor Huawei, precum și despre impactul pe care măsurile luate de SUA împotriva gigantului asiatic l-au avut asupra afacerii sale.
În cele aproape două decenii de activitate în domeniu, Jim Kail s-a ocupat, prin intermediul companiei sale, de construcția de rețele de fibră pentru locuințele din zonele rurale ale SUA, oferind servicii de televiziune, video și internet de mare viteză. Iar de ani buni, Laurel Highland Total Communications folosește echipamente Huawei.
Jim Kail, om de afaceri american din industria comunicațiilor, despre echipamentele Huawei
Jim Kail afirmă că a început să colaboreze cu compania asiatică datorită prețului atractiv al echipamentelor, care ulterior s-au dovedit a fi de foarte bună calitate.
”Ne-am uitat la produsele Huawei, la prețul foarte atractiv. Nu știam atunci cine este Huawei, din câte știu, compania nu era prezentă în mediul rural din SUA, cu toate că era o companie mare. În acea perioadă cred că avea venituri de 60 de miliarde. Erau foarte dornici să facă afaceri cu companii mici și ăsta este un lucru foarte neobișnuit pentru o companie de dimensiunea noastră, ca o companie așa mare să vrea să facă afaceri cu noi. Ei aveau tot interesul să facă totul să meargă bine în zonele rurale din SUA, a fost o ușă deschisă pentru ei pentru a intra pe piața americană. Din nou, a fost prețul. Nu știam nimic despre calitate, în acel moment, ne-am asumat un risc, dar prețul a fost foarte atractiv. (…) Și din momentul în care am luat această decizie, s-au dovedit a fi foarte de încredere din punctul de vedere al calității și suportul a fost, de asemenea, foarte bun. Lucrurile au mers bine, în afară de situația cu care ne confruntăm astăzi”, a declarat Jim Kail.
De altfel, acesta afirmă că ar lua din nou decizia de a folosi echipamente Huawei, ținând cont de prețul oferit și de calitatea produselor.
Întrebat dacă în opinia sa, există un pericol ascuns în echipamentele Huawei din punctul de vedere al securității, omul de afaceri american a precizat că nimeni nu a prezentat până acum vreo dovadă în acest sens, iar în ceea ce privește activitatea sa, nu a întâmpinat până acum incidente de securitate legate de echipamentele Huawei.
În ceea ce privește, faptul că administrația SUA a inclus compania chineză pe lista celor care au interdicție de a face afaceri pe teritoriul american, Jim Kail a precizat că în acest moment, compania sa nu mai poate cumpăra echipamentele de care are neevoie, motiv pentru care este o chestiune de timp până când va trebui să înlocuiască echipamentele Huawei.
”Problema este că nu mai putem cumpăra niciun echipament nou. Huawei nu mai face afaceri, oamenii de la Huawei cu care lucram nu mai sunt acolo pentru că nu mai pot vinde echipamente în SUA. A apărut multă incertitudine din cauza situației în care ne află acum și este doar o chestiune de timp până când va trebui să înlocuim echipamentele. Nu doar că nu putem face afaceri cu Huawei, chiar dacă am vrea, dar acum ne confruntăm cu faptul că va trebui să găsim o soluție alternativă ca să înlocuim echipamentele”, a mai spus Jim Kail.