Site-urile mai multor instituții din Israel au fost atacate de hackeri, luni seară. E cel mai mare atac cibernetic din istoria țării.
Printre site-urile care au picat se numără cel al Guvernului, al premierului și ale Ministerului Sănătății, de Interne și de Justiție.
„E cel mai mare atac cibernetic din istorie asupra Israelului”, a declarat o sursă din sistemul național de securitate, pentru Haaretz.
Atacul cibernetic major nu a fost asumat până acum.
Premierul israelian Naftali Bennett s-a poziționat ca mediator în conflictul Rusia – Ucraina, discutând de mai multe ori cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și chiar mergând în Moscova pentru a vorbi cu președintele rus Vladimir Putin.
Partea israeliană a transmis că nu a oferit o propunere de încetare a conflictului, scopul său fiind să informeze fiecare tabără asupra cerințelor celeilalte.
Recent, un înalt oficial ucrainea a declarat că Naftali Bennett i-a spus lui Volodimir Zelenski că ar trebui să accepte propunerea lui Vladimir Putin în vederea terminării războiului. Oficialul a mai reproșat israelienilor că nu se implică mai mult în mediere și că ar trebui să vină cu propuneri concrete, în loc doar să transmită mesajele de la unii la alții: „N-avem nevoie de cutii poștale, avem destule”
„Intențiile lui (ale lui Bennett) par mai mult o scuză să nu condamne Rusia, să nu dea arme Ucrainei și să nu sancționeze Rusia”, a mai spus el.
Însă declarația sa privind „sfatul” lui Bennett a fost infirmată atât de oficialii israelieni, cât și de Ucraina.
Luni, ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a sugerat, la Antena 3, că atât Rusia, cât și Ucraina trebuie să își schimbe abordarea în cadrul negocierilor:„Șansele (de rezolvare a disputei) nu sunt mari în momentul de față. (…) Eu cred că fiecare țară are obiectivele ei și din acest motiv nicio țară, mai ales Rusia, încă nu a și-a împlinit obiectivul fixat la începutul războiului. În momentul de față nimeni nu știe care este obiectivul”, a mai spus Saranga.