Inteligența Artificială va afecta 40% din locurile de muncă și va adânci inegalitatea dintre săraci și bogați

Publicat: 15 01. 2024, 09:53

Inteligența artificială va afecta aproape 40% din toate locurile de muncă, potrivit unei noi analize a Fondului Monetar Internațional (FMI).
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, spune că „în majoritatea scenariilor, AI va agrava probabil inegalitatea socială generală”.

Muncitorii cu venituri mai mici și cei mai în vârstă ar putea rămâne fără locuri de muncă

Georgieva adaugă că factorii de decizie politică ar trebui să abordeze și „tendința tulburătoare care arată că tehnologia va alimenta în continuare tensiunile sociale”.

FMI a spus că este posibil ca inteligența artificială să afecteze o proporție mai mare de locuri de muncă – în jur de 60% – în economiile avansate. În jumătate din aceste cazuri, lucrătorii se pot aștepta să beneficieze de integrarea AI, care le va spori productivitatea.

În alte cazuri, AI va avea capacitatea de a îndeplini sarcini cheie care sunt executate în prezent de oameni. Acest lucru ar putea reduce cererea de forță de muncă, afectând salariile și chiar ducând la eliminarea unor locuri de muncă.

FMI mai spune că tehnologia va afecta doar 26% din locurile de muncă din țările cu venituri mici.

Georgieva a spus că „multe dintre aceste țări nu au infrastructura sau forța de muncă calificată pentru a valorifica beneficiile inteligenței artificiale, crescând riscul ca, în timp, tehnologia să agraveze inegalitatea între națiuni”.

În general, lucrătorii cu venituri mai mari și cei mai tineri pot vedea o creștere disproporționată a salariilor după adoptarea Inteligenței Artificiale.

Muncitorii cu venituri mai mici și cei mai în vârstă ar putea rămâne fără locuri de muncă, anunță FMI.

Parlamentul European va vota propunerile Actului AI la începutul acestui an

„Este crucial ca țările să stabilească rețele de siguranță socială cuprinzătoare și să ofere programe de recalificare pentru lucrătorii vulnerabili”, a spus doamna Georgieva. „Făcând acest lucru, putem face tranziția AI mai incluzivă, protejând mijloacele de trai și reducând inegalitatea.”

Analiza FMI vine în timp ce liderii politici și de afaceri mondiali se adună la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția.
AI este un subiect de discuție, în urma creșterii popularității aplicațiilor precum ChatGPT.

Tehnologia se confruntă cu o reglementare sporită în întreaga lume. Luna trecută, oficialii Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu cu privire la primele legi cuprinzătoare din lume care reglementează utilizarea AI.

Parlamentul European va vota propunerile Actului AI la începutul acestui an, dar o legislație propriuzisă nu va intra în vigoare cel puțin până în 2025.

SUA, Marea Britanie și China încă nu și-au publicat încă propriile reguli privind AI.