Inteligența artificială, limitată în UE. Sistemele de recunoaștere facială, precum cele din China, vor fi interzise

Publicat: 12 12. 2023, 10:29
Actualizat: 12 12. 2023, 10:52
Sursa foto: Profimedia

Uniunea Europeană vrea să limiteze drastic folosirea inteligenței artificiale. Astfel, sistemele biometrice, de recunoaștere facială, dar și cele de identificare a persoanelor în spații publice vor fi interzise. Companiile care încalcă noile reguli riscă amenzi de până la 35 de milioane de euro.

Noile reguli, care vor intra probabil în vigoare la începutul anului 2025, introduc și interdicții privind utilizarea AI pentru „scorul social”, utilizarea unor indici pentru a clasifica oamenii în funcție de comportamentul sau caracteristicile lor personale. Firmele care nu respectă noua legislație se confruntă cu amenzi de până la 7% din cifra de afaceri globală.

Emmanuel Macron a avertizat că legislația UE de referință, concepută pentru a aborda dezvoltarea inteligenței artificiale, riscă să împiedice companiile europene de tehnologie în comparație cu rivalii din SUA, Marea Britanie și China, creând terenul pentru o nouă luptă pentru reglementarea tehnologiei emergente, potrivit ft.com.

Adresându-se luni unei audiențe la Toulouse, președintele francez a atacat noul Act asupra inteligenței artificiale convenit vinerea trecută, spunând: „Putem decide să reglementăm mult mai rapid și mult mai puternic decât principalii noștri concurenți. Dar vom reglementa lucruri pe care nu le vom mai produce sau inventa. Aceasta nu este niciodată o idee bună.”

Macron s-a declarat îngrijorat de faptul că noua lege înseamnă că UE va aplica cel mai dur regim din lume pe așa-numitele modele fundamentale, tehnologia care stă la baza produselor AI generative, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, care poate produce cantități de cuvinte, imagini și coduri asemănătoare oamenilor în secunde.

El a citat cazul Mistral, start-up-ul de AI cu sediul la Paris de opt luni, care a fost evaluat la 2 miliarde de euro într-o rundă de finanțare de succes, ca exemplu de „geniu francez” care a fost un lider timpuriu în construirea de modele AI.

Dar Macron a adăugat: „Când mă uit la Franța, probabil că este prima țară în ceea ce privește inteligența artificială din Europa continentală”.

Comentariile lui Macron ar putea prezice o nouă bătălie cu privire la termenii finali ai Actului AI, care trebuie să fie ratificat de statele membre în următoarele săptămâni. Franța, alături de Germania și Italia, se află în discuții timpurii despre căutarea modificărilor sau împiedicarea adoptării legii.

„Miza este mare și francezii vor încerca să blocheze acest lucru”, a spus o persoană care cunoaște discuțiile, deși credea că textul va fi aprobat în cele din urmă în ciuda opoziției.

Negociatorii francezi au încercat să reducă regulile propuse în cadrul discuțiilor maraton de săptămâna trecută, dar în cele din urmă blocul a trecut către un regim de reglementare dur care impune noi cerințe de transparență asupra modelelor puternice de IA, precum și restricții stricte privind utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială.