Instituții românești din străinătate, ținta atacurilor cibernetice. Care sunt documentele infectate folosite de hackeri (VIDEO)

Publicat: 29 06. 2016, 22:25
foto: informatiadeseverin.ro

Mai multe instituţii româneşti din străinătate au fost, în ultimii doi ani, ţinta unor ameninţări cibernetice menite să fure informaţii. Pentru asta au fost folosite documente infectate, precum CV-uri, anunţuri de vânzări şi invitaţii la evenimente, anunţă compania Bitdefender, arată B1 TV.

În ultimii doi ani, cei de la Bitdefender au detectat şi blocat numeroase încercări de atacuri cibernetice la birourile unor instituţii româneşti din străinătate. Încercările erau menite să sustragă informaţii.

"Atacatorii au folosit documente infectate, precum CV-uri, anunţuri de vânzări de maşini şi invitaţii la evenimente diplomatice, trimise de pe adrese de mail aparent legitime, aparţinând unor instituţii şi persoane reale, pentru a obţine accesul neautorizat la sisteme informatice", se arată într-un comunicat al companiei de securitate Bitdefender.

Instituții românești din străinătate, ținta atacurilor cibernetice.

#DIRECT_ONE_oc3kj5#

Ameninţarea, botezată "Pacifer", a fost detectată în calculatoarele unor instituţii româneşti din Iran, Filipine, Rusia, Lituania, Thailanda, Vietnam şi Ungaria.

"Potrivit specialiştilor în securitate, atacul a fost îmbunătăţit constant pe toată perioada desfăşurării , atacatorii adăugând noi modalităţi menite să evite soluţiile de securitate, dar şi funcţionalităţi legate de extragerea de date din sistemele vizate"

Hackerii trimiteau prin e-mailuri fişiere infectate. Unele dintre aceste e-mailuri erau marcate ca fiind "urgente", "importante" sau care "necesită răspuns în timp foarte scurt".

Reprezentanţii Bitdefender dau ca exemplu, pentru un astfel de fişier virusat, o invitaţie primită pentru a 23-a conferinţă internaţională Caspian Oil & Gas, eveniment real care a avut loc în 1-4 iunie 2016 în Baku, Azerbaidjan.