Inginerii NASA au prelungit viața sondei Voyager 1, obiectul construit de om care a ajuns cel mai departe de Pământ
Moment epocal pentru NASA. Specialiştii agenţii spaţiale americane au reuşit să pornească, după 37 de ani, cele patru propulsoare de rezervă ale sondei Voyager 1. Operaţiunea a durat aproape 20 de ore şi, pentru realizarea ei, s-au scos din arhive manuale cu limbajele de programare vechi de peste 40 de ani.Propulsoarele de rezervă au fost pornite deoarece motoarele principale s-au uzat.
Voyager 1 a fost trimisă în spaţiu în 1977 şi este obiectul construit de om aflat la cea mai mare distanţă de Terra: 21 de miliarde de kilometri. A depăşit limita sistemului solar în 2004. La bordul său se află celebrul disc din aur pe care sunt imprimate imagini şi sunete de pe Pământ, în eventualitatea întâlnirii cu o civilizaţie extraterestră.
Această realizare „va permite prelungirea vieții Voyager 1 cu doi sau trei ani”, și-a exprimat satisfacția într-un comunicat Suzanne Dodd, directoare de proiect în cadrul NASA.
Începând din ianuarie, aceste patru propulsoare vor fi repuse în funcțiune pentru a înlocui alte propulsoare la care inginerii au constatat o degradare din 2014.
Având în vedere reușita proiectului în cazul sondei Voyager 1, NASA intenționează să realizeze un test similar pe „geamăna" sa Voyager 2, ale cărei propulsoare sunt totuși în stare mai bună.