Inginerii NASA au prelungit viața sondei Voyager 1, obiectul construit de om care a ajuns cel mai departe de Pământ

Inginerii NASA au prelungit viața sondei Voyager 1, obiectul construit de om care a ajuns cel mai departe de Pământ

Moment epocal pentru NASA. Specialiştii agenţii spaţiale americane au reuşit să pornească, după 37 de ani, cele patru propulsoare de rezervă ale sondei Voyager 1. Operaţiunea a durat aproape 20 de ore şi, pentru realizarea ei, s-au scos din arhive manuale cu limbajele de programare vechi de peste 40 de ani.Propulsoarele de rezervă au fost pornite deoarece motoarele principale s-au uzat.

Voyager 1 a fost trimisă în spaţiu în 1977 şi este obiectul construit de om aflat la cea mai mare distanţă de Terra: 21 de miliarde de kilometri. A depăşit limita sistemului solar în 2004. La bordul său se află celebrul disc din aur pe care sunt imprimate imagini şi sunete de pe Pământ, în eventualitatea întâlnirii cu o civilizaţie extraterestră.

Această realizare „va permite prelungirea vieții Voyager 1 cu doi sau trei ani”, și-a exprimat satisfacția într-un comunicat Suzanne Dodd, directoare de proiect în cadrul NASA.

Începând din ianuarie, aceste patru propulsoare vor fi repuse în funcțiune pentru a înlocui alte propulsoare la care inginerii au constatat o degradare din 2014.

Având în vedere reușita proiectului în cazul sondei Voyager 1, NASA intenționează să realizeze un test similar pe „geamăna" sa Voyager 2, ale cărei propulsoare sunt totuși în stare mai bună.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:48 - BEC a validat candidaturile lui Marcel Ciolacu și Ludovic Orban la alegerile prezidențiale. Deciziile luate cu privire la alte candidaturi analizate în ședința de duminică
23:27 - 11 victime după un accident violent între un microbuz și un autoturism, în Bihor
23:01 - A venit momentul pentru o încetare a focului în Gaza și Liban, i-a spus Macron lui Netanyahu după tensiunile recente. Ce i-a răspuns premierul israelian
22:36 - Rareș Bogdan: Numai poporul este îndreptățit să judece dacă o persoană poate deveni sau nu președinte. Nu CCR-ul dominat de magistrați „garantați de PSD”
22:26 - Cristina Prună: Decizia CCR riscă să pună în pericol democrația. Îl favorizează tocmai pe Marcel Ciolacu, care își dorește un adversar precum George Simion în turul 2 (VIDEO)
21:57 - Lucian Romașcanu: PNL atacă fără să se gândească foarte mult, ci doar din scopuri electorale, o instituție fundamentală a statului / Cea mai câștigată este Elena Lasconi. Simion se pare că nu poate beneficia de voturile Dianei Șoșoacă (VIDEO)
21:33 - Ionuț Stroe, despre cazul Diana Șoșoacă: Publicarea motivării CCR este crucială pentru a nu ajunge pe un tărâm al procedurilor nedemocratice (VIDEO)
21:09 - Bărbat transportat la spital după ce a căzut într-un canal tehnologic din București
20:45 - Ludovic Orban: Nu fac parte dintre aceia care să jelească scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă. Este principala goarnă a propagandei rusești și face servicii regimului criminal Putin (VIDEO)
20:23 - Biroul Electoral Central a respins candidatura Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale / Eurodeputata depusese un nou dosar după decizia Curții Constituționale