În premieră mondială, Google va cumpăra energie nucleară pentru centrele de date care folosesc inteligența artificială
Google a semnat un acord „în premieră mondială” pentru a cumpăra energie dintr-o flotă de mini reactoare nucleare pentru a genera energia necesară pentru creșterea utilizării inteligenței artificiale, anunță The Guardian.
Detaliile financiare ale acordului nu au fost dezvăluite
Corporația tehnologică din SUA a comandat șase sau șapte reactoare nucleare mici (SMR) de la Kairos Power din California, primul urmând să fie finalizat până în 2030, iar restul până în 2035.
Google speră că acordul va oferi o soluție cu emisii scăzute de carbon pentru alimentarea centrelor de date, care necesită volume uriașe de energie electrică.
Compania americană, deținută de Alphabet, a declarat că reactoarele nucleare furnizează „o sursă de energie curată, non-stop, care ne poate ajuta să satisfacem în mod fiabil cerințele de electricitate”.
Google crede că noua tehnologie va răspunde nevoilor energetice în mod curat și fiabil
Creșterea explozivă a IA generativă, precum și stocarea în cloud, a crescut cererea de energie electrică a companiilor de tehnologie.
Luna trecută, Microsoft a încheiat un acord pentru a prelua energie de la Three Mile Island, activând fabrica pentru prima dată în cinci ani.
Situl, din Pennsylvania, a fost locul celei mai grave crize nucleare din istoria SUA, în martie 1979. Amazon a cumpărat un centru de date alimentat cu energie nucleară în martie de la Talen Energy.
Locațiile noilor fabrici și detaliile financiare ale acordului nu au fost dezvăluite. Google a fost de acord să cumpere un total de 500 de megawați de putere de la Kairos, care a fost fondată în 2016 și construiește un reactor demonstrativ în Tennessee, care urmează să fie finalizat în 2027.
Michael Terrell, directorul senior pentru energie și climă la Google, a declarat: „Rețeaua are nevoie de noi surse de electricitate pentru a sprijini tehnologiile AI care alimentează progrese științifice majore, îmbunătățesc serviciile pentru întreprinderi și clienți și stimulează competitivitatea națională și creșterea economică.
„Acest acord ajută la accelerarea unei noi tehnologii care să răspundă nevoilor de energie în mod curat și fiabil și să deblocheze întregul potențial al inteligenței artificiale pentru toată lumea.”