Imensa gaură neagră care se află în Calea Lactee va fi curând vizibilă, iar două proiecte de cercetare spațială concurează pentru a obține primele imagini istorice, notează RT.
Chiar dacă are de 4.000 de ori masa soarelui, această gaură neagră nu a putut fi studiată până acum deoarece se află la 20.000 de ani lumină de Terra.
În acest context, Telescopul Event Horizon și proiectul GRAVITY folosesc diverse tehnologii în cursa lor pentru captarea primelor imagini.
”De aproximativ zece ani, noi știm că această gaură neagră nu este de fapt neagră. Din când în când, ea strălucește, așa că o putem vedea cum se luminează și se întunecă”, a susținut astronomul Oliver Pfuhl.
El a mai precizat că natura acestor izbucniri de lumină nu este chiar cunoscută, dar tehnologia ar trebui să poată capta acea materie strălucitoare care dispare rapid.
GRAVITY ar trebui să poată arunca o privire mai atentă asupra acestor explozii și, implicit, asupra zonei din imediata apropiere a găurii negre. De cealaltă parte, EHT se va concentra pe acel moment în care forța gravitațională a găurii negre va fi atât de puternică încât nici măcar lumina nu va putea scăpa.
Imensa gaură neagră din Calea Lactee va fi curând vizibilă
#DIRECT_ONE_bb385y#