EXCLUSIV ONLINE // Oamenii de știință vor prezenta, miercuri, primele imagini ale unei găuri negre, în cadrul unui proiect desfășurat pe parcursul mai multor ani.
Mai precis, echipa de cercetători a proiectului Event Horizon Telescope (EHT), început în anul 2012, cu scopul de a surprinde imagini cu găuri negre, a anunțat că miercuri va prezenta lumii rezultatele pe care le-a obținut recent.
În acest sens, echipa va susține conferințe de presă, simultan, în mai multe colțuri ale lumii, respectiv în Bruxelles (Belgia), Santiago (Chile), Taipei si Shangai (China), Tokyo (Japonia) si Washington D.C. (SUA).
Ce sunt găurile negre?
O gaură neagră este ”o regiune în spațiu-timp cu o forță gravitațională atât de mare încât nimic – nici măcar particulele și radiația electromagnetică ca lumina – nu poate scăpa odată intrat în ea”.
Oamenii de știință susțin că găurile negre sunt cele mai violente locuri din Univers, acestea fiind destinația finală pentru tot ceea ce cunoaștem, de la planete întregi, la radiații (inclusiv lumina).
Ce spune astrologul Adrian Șonka despre proiectul EHT
Astrologul român Adrian Șonka a declarat, pentru B1.ro,că o gaură neagră nu se poate fotografia. Acesta susținecă tot ce se poate surprinde în imagini este zona din jurul unei găuri negre.
”Toată lumea trebuie să știe că nu se pot lua imagini cu o gaură neagră, nu se poate fotografia o gaură neagră, pentru că aceasta nu emite lumină. Tot ce se poate fotografia ar fi zona din jurul acesteia, ceea ce nu înseamnă că nu este interesant sau important. Practic, oamenii de știință vor folosi radiotelescoape de pe mai multe continente ca să vadă cum se rotește gazul în jurul unei găuri negre. Norocul nostru că atunci când gazul se rotește sub atracția foarte mare a găurii negre, se încălzește și emite în domeniul radio și pot fi surprinse imagini în domeniul radio. Practic vom vedea nu cât de mare este gaura neagră respectivă, ci cât de mare este zona asta de unde lumina nu mai vine, lumina aceasta de unde nu mai există întoarcere dacă te afli în regiunea respectivă”, a spusAdrian Șonka.
”Este un lucru care se și cunoaște teoretic în funcție de cât de mare este această zonă a proiectului EHT și acum se încearcă fotografierea. Se va fotografia întunericul înconjurat de ceva lumină care vine de la gazul care se rotește în jurul găurii negre”, a adăugat astrologul.
Acesta a mai precizat că în acest domeniu s-au mai făcut imagini, însă ”cât faci mai mult tam-tam cu atât pare că este ceva mai nou și inedit”.
”E interesant, dar în lumea aceasta este o bătălie pentru timp de observații cu marile radiotelescoape și cu cât faci mai mult tam-tam cu atât pare că este ceva mai nou și inedit. Dar, din câte știe eu, s-au mai făcut imagini pe acest domeniu tot de către acești oameni de știință. Acum vor face mai bine, probabil”, a menționat Adrian Șonka.