Huawei pătrunde în sistemul IT al statului: Controversa companie chineză va furniza STS și AEP echipamente pentru sistemele IT electorale

Huawei pătrunde în sistemul IT al statului: Controversa companie chineză va furniza STS și AEP echipamente pentru sistemele IT electorale
Sursă foto: Hepta.ro

Controversa companie chineză Huawei va pătrunde în sistemul IT al statului odată cu contractul pentru a furniza serverele necesare sistemului informatic electoral pentru monitorizarea prezenței la vot și centralizarea rezultatelor alegerilor aferente anilor 2019-2020.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a atribuit recent un contract pentru achiziția de servere necesare sistemului informatic electoral pentru monitorizarea prezenței la vot și centralizarea rezultatelor alegerilor aferente anilor 2019-2020.

Conform datelor din Caietul de sarcini al licitației afișate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP), contractul de achiziție publică făcută de AEP în data de 4 septembrie 2019 vizează: „Realizarea infrastructurii hardware de procesare și stocare de date necesară pentru implementarea sistemului informatic pentru monitorizarea prezenței la vot și prevenirea votului ilegal și pentru centralizarea rezultatelor celor 4 scrutine aferente anilor 2019-2020”.

Contractul, în valoare de 1,13 milioane de lei (fără TVA), a fost atribuit în urma unei licitații deschise, firmei Producton din București. La licitație au mai participat firmele: Chrome Computers; Industrial Computer Group; Net Brinel; Power Net Consulting și Prime Telecom.

În atribuirea contractului, finanțat din fonduri bugetare, s-a mers pe cea mai bună ofertă din punct de vedere calitate-preț, în care componenta financiară a contat în proporție de 90%, iar caracteristicile tehnice ale echipamentelor au contat în proporție de 10%.

Serverele cumpărate de AEP ar fi produse de Huawei, gigantul chinez aflat în centrul războiului comerciale dintre USA și China, împotriva căruia s-au aplicat restricții comerciale pe piața americană.

„Ca urmare a procedurilor legale de achiziție publică, Autoritatea Electorală Permanentă a achiziționat echipamente de la producătorul Huawei”, a confirmat AEP pentru Hotnews.

Într-un răspuns pentru sursa menționată, AEP subliniză că nu a fost informată privind niciun risc de vulnerabilitate privind echipamentele Huawei, iar acestea nu vor fi folosite la scrutinul prezidențial.

„Până la această dată, Autoritatea Electorală Permanentă nu a primit niciun document din partea Serviciului de Telecomunicații referitor la echipamentele Huawei sau la posibile vulnerabilități ale unor astfel de echipamente.

Menționăm, de asemenea, că echipamentele achiziționate nu vor fi folosite pentru acest proces electoral, deoarece acestea reprezintă doar o parte din infrstructura necesară funcționării aplicațiilor utilizate în alegeri. Echipamentele de networking și firewall sunt încă în procedură de achiziție, nefiind livrate până la acest moment, astfel că întregul proces electoral se va desfășura pe baza echipamentelor puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale.”, arată AEP.

La rândul său, STS a subliniat că nu a evaluat aceste echipamente, dar acestea nu vor intra în procesul pentru alegerea președintelui.

„Echipamentele achiziționate de AEP nu au fost testate și evaluate din punct de vedere al riscurilor de instituția nostră, drept pentru care nu vă putem oferi un răspuns.”, a afirmat STS privind siguranța echipamentelor Huawei.

Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații, dar este acuzat în Occident că ar fi folosit drept instrument de spionaj de către statul chinez.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`