În contextul în care România se pregătește pentru trecerea la tehnologia 5G într-un mediu destul de tensionat care a dus la anularea licitației de către ANCOM mai ales din cauza memorandumului de înțelegere semnat de România cu Statele Unite privind viitorul acestei tehnologii, B1.ro a vorbit cu Andy Purdy, chief security officer (nr. director însărcinat cu problemele de securitate) pentru Huawei Tehnologies USA.
Acesta conduce divizia de securitate a Huawei USA din iulie 2012 și a lucrat în trecut la Casa Albă în timpul mandatului președintelui George W. Bush unde a participat la elaborarea „Strategiei Naționale pentru Securitatea Spațiului Cibernetic” (2003).
B1.ro:Subiectul securității privind dezvoltarea viitoarei rețele 5G este foarte important acum în România, ce garanții poate Huawei să ofere cetățenilor români și persoanelor cu putere de decizie pentru a garanta că nu există niciun risc de securitate dacă va fi implicat în acest proces?
Andy Purdy:„Securitatea este foarte importantă pentru a permite cetățenilor și organizațiile să profite de tehnologie, să profite de o creștere a locurilor de muncă ce va duce la o creștere în produsul intern brut. Din fericire, există standarde și programe cu obiective de conformitate, există mecanisme de testare a produsele care pot fi puse în practică și, de fapt, trebuie să fie utilizate pentru toți furnizorii de echipament de telecomunicații, și sunt standarde pentru operatorii de telefonie mobilă și telecomunicații pentru a ajută să fim siguri că obiectivele și baza de transparență sunt acolo pentru a asigura care produse sunt demne de încredere și pentru a face sigur că sistemele și rețele și serverele guvernamentale care sunt dependente de protecții de securitate cibernetică și protecția vieții private vor respecta nevoile noastre în viitor”.
B1.ro:Ați discutat cu oficiali români, cu persoane cu putere de decizie pentru a prezenta poziția Huawei, având în vedere că există un memorandum cu Statele Unite care a ridicat numeroase întrebări privind eligibilitatea Huawei de a fi implicat în acest proces?
Andy Purdy:„Suntem încurajați de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, de eforturile privind evaluările de risc pentru 5G, suntem incurajați de ce a făcut Germania cu Oficiul Federal pentru Securitatea Informațiilor (BSI) pentru dezvoltare de standarde și mecanisme de testare care să ajute pentru asigurarea unei baze de încredere.
Suntem deschiși să discutăm cu Guvernul României privind memorandumul de înțelegere (nr. semnat cu Statele Unite), despre tipul de mecanisme și teste care pot fi puse în aplicare, despre angajamente scrise cu consecințe care pot fi puse în aplicare de Guvern și Huawei pentru a aduce asigurări privind îngrijorările Guvernului american și, desigur, și ale Guvernul român care vrea să fie sigur la rândul său. Noi vrem să le punem într-un angajament scris cu consecințe pentru încălcarea acestor înțelegeri. Eu cred că asta poate reprezenta o bază foarte puternică pentru ca Guvernul român să știe și să comunice către Statele Unite că aceste măsuri și angajamente și consecințe sunt puse în practică pentru a furniza o bază de încredere.”
De exemplu, uitați ce a făcut Europa cu regulamentul privind măsurile de protejare a vieții private, acel GDPR. Sunt consencințe majore pentru cei care încalcă standardele de protecție și noi avem centrul aici, în România, care deservește toată Europa. Consecințe majore pentru companie, care pot ajunge la 4% din venitul global, pot fi penalități către Uniunea Europeană dacă compania încalcă regulile de protecție a vieții private. Sunt dispuși să avem angajamente cu România pentru a furniza asigurări cu consecințe despre care credem că vor oferi încredere.”
B1.ro:Este Huawei mulțumită de felul în care se derulează operațiunile companiei în România, de modul în care Guvernul român tratează această relație?
Andy Purdy: „Avem o relație extraordinară cu România și avem un număr impresionant de angajați și parteneriate puternice. Investim în România printr-un număr de centre diferite. Avem 23 de centre de cercetare și dezvoltare de-a lungul Europei. Suntem dedicați pentru România ca o parte importantă a Europei, suntem dedicați să investim în afacerile noastre și în cetățenii români și în parteneriatele cu companii de aici. Așa că sperăm să avem aceste discuții și să putem intra într-un angajament scris cu Guvernul României care le va da încredere și le va oferi ceva pentru a comunica Guvernului american.”
B1.ro: În cazul în care Huawei nu este acceptată să ia parte la dezvoltarea rețelei 5G, va rămâne și va investi în continuare în România?
Andy Purdy:„Suntem optimiști că vom fi lăsați să participăm (nr. în dezvoltarea tehnologiei 5G). Avem aspecte multiple în afacerile noastre, nu doar partea de furnizare care e legată de 5G. Avem telefoane mobile care funcționează foarte bine aici în România. Suntem dedicați pentru România pe termen lung.
Dacă suntem lăsați să participăm în rețelele de telecomunicații 5G va fi un tip diferit de investiții care pot fi făcute în România. Dacă nu suntem, să facem afaceri într-un aspect particular, desigur, nu vor fi investiții în acest aspect pentru că nu va fi o afacere care să susțină acest lucru. Suntem încrezători și credem că oficialii Guvernului român sunt interesați să încerce să furnize ce e mai bine pentru cetățenii români și vor vrea creșteri de investiții și vor găsi măsuri care vor furniza o bază de încredere, măsuri independente, un mecanism de încredere de verificări. Sperăm să avem aceste discuții cu Guvernul român care să ducă la un deznodământ pozitiv.”