Într-un context geopolitic în care este tot mai contestat și chiar interzis, grupul chinez Huawei a primit aprobare pentru a construi noua rețea 5G în Ungaria, a anunțat ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto.
Pentru dezvoltarea noii tehnologii, Huawei va colabora alături de Vodafone și Deutsche Telekom.
Szijjarto a mai spus că Ungaria se așteaptă ca societățile să respecte legile și reglementările și nu practică discriminări cu privire la naționalitate, conform Agerpres.
În cadrul licitației care a pornit în luna mai a acestui an, Autoritatea Maghiara pentru Media și Telecomunicații (NMHH) a decis să respingă participarea societății Digi Communications N.V.
Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații, dar este acuzat în Occident că ar fi folosit drept instrument de spionaj de către statul chinez.
În România, joi, Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, a anunțat că licitația pentru licențele 5G se amână, aceasta urmând a avea loc cel mai probabil în prima jumătate a anului 2020, dacă se respectă toți pașii necesari.
Pe 20 august, Klaus Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” cu partea americană privind tehnologia 5G. Memorandumul stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează.
Criteriile sunt:
– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.
Aceste criterii pare menite special pentru a exclude compania Huawei. În răspunsul oferit pentru B1.ro, Huawei subliniază că este o companie 100% privată, deținută de către angajații săi, și nu ar fi avut niciun incident de securitate major. (Detalii AICI)