„Homo robocopus”. Franța și China folosesc ingineria biologică pentru a dezvolta supersoldați

Publicat: 21 12. 2020, 09:16
Foto: Hepta - Capital Pictures / CAP/RFS

După China, și Franța a intrat în cursa pentru crearea de trupe terminatoare de soldați care pot fi „crescuți pentru a ucide”, arată un raport citat de New York Post.

„Homo robocopus”, o nouă specie de soldați

Noua specie de soldați, supranumită „homo robocopus”, ar putea să modifice ADN-ul pentru a le oferi militarilor viteză și forță sporite, precum și robotică.

De asemenea, francezii vor să amplifice „capacitățile fizice, cognitive, perceptive și psihologice” și ar putea permite urmărirea locației sau conectivitatea cu sistemele de arme și alți soldați. De altfel, Franța a investit în dezvoltarea unor tratamente pentru a menţine trupele treze pe perioade lungi de timp şi pentru a combate stresul, dar și intervenţii chirurgicale pentru a îmbunătăţi auzul.

Noii soldați ar putea avea microcipuri cerebrale care sporesc activitatea creierului, ochi bionici cu viziune în infraroşu şi pe timp de noapte, superauz, implanturi cyborg pentru monitorizarea eficienței în luptă, membre îmbunătăţite pentru o forţă sporită, capacitate de respirație sub apă ore în șir și imunitate la durere.

Cum schimbă tehnologia războiul

„Am ajuns acum la punctul în care am putea manipula ADN-ul oamenilor pentru a le crea mai multă forţă și rezistență, exact cum facem cu animalele”, a susținut profesorul Michael Clarke.

La rândul său, profesorul de strategii de război Sir Lawrence Freedman a vorbit despre cum se schimbă războiul sub impactul tehnologiei: „Sunt oameni care se întorc în luptă făcând lucruri pe care nu ar fi fost capabili să le facă înainte, datorită protezelor îmbunătăţite. Puteţi folosi ochelari Google, există o mulţime de lucruri pe care le puteţi face acum cu un soldat modern. El e mult mai eficient decât erau soldații în trecut. De asemenea, tot mai des se folosesc dronele și a vehiculele autonome”.

De altfel Future of Defense Task Force (FDTF), o comisie specială înființată în octombrie 2019 în Congresul Statelor Unite, a întocmit un raport în care a subliniat că războiul nu se va mai purta prin metodele tradiționale. Modul de desfășurare a conflictelor va fi schimbat radical de progresele înregistrate în dezvoltarea inteligenței artificiale, a computerelor cuantice, a sistemelor spațiale, a armelor cibernetice, a biotehnologiei și a războiului electronic.

Comisia Future of Defense Task Force (FDTF) a explicat faptul că dezvotarea inteligenței artificiale „va afecta literalmente fiecare aspect al societății” și că țara care va domina acest sector practic va avea puterea asupra întregii lumi. Experții din FDTF au mai precizat că biotehnologia poate fi utilizată pentru a spori eficacitatea în luptă a personalului militar.