Google, victimă în războiul dintre Rusia şi Telegram. Isteria în rândul tinerilor după blocarea aplicaţiei de conversaţii private

Google, victimă în războiul dintre Rusia şi Telegram. Isteria în rândul tinerilor după blocarea aplicaţiei de conversaţii private

Decizia autorităţilor de la Moscova de a bloca aplicaţia care îşi permite să ai conversaţii private, Telegram, pe teritoriul ţării a dus la o adevărata isterie, apărând şi o adevărata formă de revoltă a generaţiei tinere împotriva preşedintelui Vladimir Putin.

Din cauza tentativelor tinerilor de a se putea a accesa aplicaţia Telegram s-a ajuns ca până şi gigantul Google să aibă probleme în Rusia. Google s-a regăsit fie în cea mai proastă situație din ultimii ani, fie la mijloc în războiul rușilor cu serviciile online care nu colaborează cu ei. Astfel, utilizatorii ruși se confruntă cu dificultăți în accesarea serviciilor Google, cum ar fi Gmail, YouTube și Search.

Conform informațiilor disponibile până la acest moment, problemele Google în Rusia au legătură cu Telegram, aplicația deja blocată de ruși. Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a comunicațiilor, a anunțat că a inclus pe lista neagră un număr nespecificat de adrese IP pe care Telegram le folosea, scrie playtech.ro.

Motivul pentru care RKN a blocat atât de multe adrese IP e pentru că Telegram folosea o tehnică aparte pentru securizarea identității utilizatorilor. Astfel, conexiunea era transferată dintr-o adresă de IP în alta ca să-i mascheze identitatea de la sursă. E aceeași practică pentru accesarea dark web.

O problemă similară ca acum a mai fost în Rusia cu serviciul Zello care folosea același mecanism ca Telegram. În acel caz, Google și Amazon i-au cerut companiei să se oprească, pentru că aveau de suferit și alte servicii. Tehnica RKN de-a bloca subrețele făcea ca o mulțime de alte platforme online să fie blocate. Rămâne de văzut cum va reacționa Google acum.

Blocarea Telegram în Rusia a venit după ce în iulie 2016, FSB, serviciul secret rusesc, a cerut de la Telegram să îi dea cheile de criptare. Ar fi fost folosite pe șase telefoane prin care au fost transmise mesaje. Telegram a refuzat și FSB a dat în judecată compania Telegram Messenger LLP (cu sediul în Londra). FSB a cerut și amendă: 14.000 de dolari.

Pe 20 martie, un judecător de la Curtea Supremă din Rusia a dat dreptate FSB în acest caz. Procesul intentat de Telegram, care reclama că serviciul face abuz de putere și n-are drepturile necesare, a fost respins.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`