Gigantul american Google a acceptat să plătească aproape un miliard de euro fiscului francez pentru a pune capăt urmăririlor pentru „fraudă fiscală agravată” lansate în 2015. Compania este acuzată că şi-a disimulat încasările din Franţa şi a scăzut astfel impozitele pe care trebuia să le plătească fiscului, informează B1 TV.
În cadrul acordului încheiat între Google şi autorităţile din Franţa, compania multinaţională a convenit pe de o parte să plătească o amendă de 500 de milioane de euro pentru a pune capăt anchetei lansate de Parchetul naţional financiar şi, pe de altă parte, să achite alte 465 de milioane de euro în schimbul stingerii datoriilor fiscale şi închiderii procedurilor de executare silită angajate împotriva sa.
Amenda de 500 de milioane de euro acceptată de Google Franţa şi Google Irlanda a fost validată în cadrul unei aşa-zise Convenţii judiciare de interes public, care permite unei companii să negocieze o amendă fără a trece printr-un proces şi printr-o procedură de „recunoaştere a vinovăţiei”.
IMAGINI BOMBĂ CU O VEDETĂ DIN ROMÂNIA! BĂRBAȚII AU RĂMAS ȘOCAȚII CÂND AU VĂZUT-O GOALĂ
Google, la fel ca alte multinaţionale americane precum Amazon sau Facebook, este acuzată cu regularitate că recurge la scheme complexe pentru a-şi disimula încasările din Franţa şi a-şi scădea astfel impozitele.
Compania, al cărei sediu european se află în Irlanda – unde impozitul pe profit (12,5%) este între cele mai mici din UE şi din lume -, a susţinut permanent că respectă legislaţia franceză, însă autorităţile de la Paris susţin că aveau de recuperat de la Google 1,6 miliarde de euro. Ulterior suma a fost revizuită la 1,15 miliarde de euro.
LACRIMI AMARE ÎN SHOWBIZ! OANA LIS A FĂCUT ANUNȚUL CUMPLIT! ‘VĂ ANUNȚ CU DURERE ÎN SUFLET…’
Pentru a pune capăt practicilor fiscale ale multinaţionalelor din IT, guvernul francez a adoptat la sfârşitul anului trecut aşa-zisa taxă Gafa (acronimul de la Google, Amazon, Facebook şi Apple), care a intrat în vigoare în acest an.
Totuşi, Parisul s-a angajat să renunţe la ea dacă se ajunge la un acord internaţional privind impozitarea acestor companii, în timp ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va impune ca represalii o suprataxă pentru vinurile franţuzeşti.
Fiscul francez nu e singurul cu care Google a încheiat un astfel de acord, înţelegeri similare fiind făcute şi cu autorităţile britanice sau cu cele italiene, după ce compania a fost prinsă că şi-a diminuat artificial profitul pentru a săpa de plata impozitelor.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.