Google investește în compania care produce telefoanele Nokia

Google investește în compania care produce telefoanele Nokia
Foto: captură Youtube

HMD Global, compania care deține dreptul de a produce telefoane Nokia, a anunțat finalizarea unei runde de investiții prin care a atras o finanțare de 230 de milioane de dolari. Partenerii care au investit bani sunt Nokia, Google și Qualcomm.

De-a lungul timpului, Brandul Nokia, deţinut în prezent de compania finlandeză HMD Global,a reuşitsă revină în prim plan, atât la nivel global, cât şi pe plan local, iar ţinta este să devină unul dintre cei mai mari producători de smartphone-uri într-o perioadă de maximum cinci ani.

HMD Global are o relație apropiată bunăcu cei de la Nokia, compania fiind în prezentcondusă de foști angajați ai Nokia, potrivit Libertatea.ro.

Epopeea Nokia, de la Microsoft la Google

În urmă cu șapte ani,compania Nokia și-a vândut divizia de telefonie către Microsoft. iar tranzacția a fost finalizată abia în anul 2014. La acel moment, Nokia producea diverse tipuri de smartphone cu sistemul de operare Windows Phone.

În ciuda tuturor eforturilor,acesta nu a avut succes. Prin urmare, Microsoft a oprit producția de smarphone-uri. În anul 2016, Microsoft a vândut divizia de telefoane către FIH Mobile, o subsidiară a grupului taiwanez Foxconn, pentru 350 de milioane de dolari. Ulterior, Nokia – care acum produce doar echipamente de tip telecom – a licențiat marca sa către HMD Global. Aceasta produce în acest moment smartphone-uri Android și telefoane simple.

Google a cumpărat o parte din HTC

Investiția Googlea fost făcută în contextul în care HMD Global produce smartphone-uri cu sistemul de operare Android de la Google. Acțiunea Google este de-a dreptul uimitoare, având în vedere că aceasta produce acum propria gamă de smartphone-uri, după ce a preluat o parte din HTC.

Reamintim faptul că, în trecut,Google a deținut inclusiv compania Motorola. La momentul la care Google anunțat finalizarea preluării companiei Motorola Mobility pentru 12, 5 miliarde de dolari,cea mai mare achiziţie a companiei de până atunci,China a cerut ca Google să asigure pentru cel puţin cinci ani accesul gratuit al altor producători de telefoane mobile la softul Android al companiei, notează Economica.net.

Preluarea Motorola Mobility i-a permis gingantului Google să intre, pentru prima dată, pe segmentul producţiei de telefoane şi tablete. De asemenea, Google a obţinutacces la peste 17.000 din patentele valoroase deţinute de Motorola.

HMD Global, compania care produce telefoanele Nokia, vrea să ajungă în top până în 2023

HMD Global a fost înfiinţată în decembrie 2016, de către foşti angajaţi Nokia. În doar 12 luni, compania a devenit lider mondial pe piaţa de telefoane cu butoane, raportat la volum.

De asemenea, în regiunea Europei Centrale şi de Est, compania deţine prima poziţie pe piaţa de telefoane cu butoane, atât ca volum, cât şi ca valoare. Modelul care a dus HMD Global în top este noul Nokia 3310. Prezentat în anul 2017 la Mobile World Congress (MWC), acesta a fost foarte bine primit de piaţă. Nici smartphone-urile, care de data aceasta vin echipate cu sistem de operare Android, nu au fost mai prejos. Modelul Nokia 6 s-a vândut în China în doar 23 de secunde.

La ediţia din 2018 a MWC finlandezii au dezvăluit cinci modele: Nokia 8 Sirocco, Nokia 7 Plus, noul Nokia 6, Nokia 1 şi Nokia 8110. Acest din urmă telefon este o nouă surpriză pregătită pentru fani şi se pare că nu va fi ultima, finlandezii având în plan să relanseze noi modele în fiecare an. Nokia 8110 va costa în jur de 380 de lei şi oferă conectivitate 4G, Google Assistant, Facebook și Twitter.

Strategia companiei este să crească organic, iar în trei ani să ajungă în topul celor mai mari producători de smartphone-uri, relatează Capital.ro.

În unele ţări, compania se află deja în top, iar printre acestea se numără şi România, potrivit lui Rossen Petkov, country manager HMD Global România şi Balcani.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)