Google a primit 70.000 de cereri de ștergere a datelor sensibile, în doar o lună de la lansarea formularului
Google a primit de la utilizatori 70.000 de solicitări privind ştergerea de informaţii sensibile, în doar o lună de la lansarea unui site creat special în acest scop, cele mai multe astfel de cereri fiind primite din Franţa, informează AFP.
Pe 29 mai, operatorul celui mai utilizat motor de căutare a înființat site-ul și o comisie de experți pentru a respecta o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante și care încalcă dreptul la viaţă privată.
Astfel, pe 30 mai, Google a postat pe internet un formular care poate fi accesat de orice persoană din Europa care doreşte să solicite eliminarea anumitor rezultate ce apar pe acest motor de căutare.
După doar o zi de la lansarea site-ului creat special în acest scop, Google a primit peste 12.000 de cereri privind ştergerea de informaţii sensibile. Numărul de astfel de solicitări s-a menţinut la un nivel stabil de aproximativ 1.000 pe zi, în Europa. Totodată, au fost înregistrate peste 70.000 de solicitări în perioada 29 mai – 30 iunie, conform informaţiilor făcute publice de Google.
Ţările din care au venit cele mai multe astfel de cereri au fost Franţa (14.086), Germania (12.678), Marea Britanie (8.497), Spania (6.176) şi Italia (5.934).
Solicitările au vizat un număr total de 267.550 de link-uri, însă Google a precizat că fiecare astfel de cerere va fi tratată în mod individual.
Compania Google a precizat că nu va şterge toate aceste linkuri, ci va analiza fiecare cerere în parte şi va decide în funcţie de relevanţa fiecăreia.
Decizia Curţii Europene de Justiţie a fost o surpriză pentru Google şi alte companii de profil aflate în atenţia Uniunii Europene pentru practicile în domeniul respectării vieţii private.
Blocul comunitar vrea să extindă prerogativele autorităţilor de reglementare în domeniul protejării datelor, astfel încât acestea să poată aplica amenzi în cazul nerespectării prevederilor legale.