Decizie dură luată în Germania împotriva Facebook. În urma unei investigaţii de 3 ani, autoritatea antitrust din această ţară a descoperit că gigantul social media a abuzat de poziția sa dominantă pentru a colecta informații fără consimțâmânt de la utilizatori și fără ca aceștia să știe unde ajung datele lor.
În consecinţă, instituţia a dispus încetarea practicilor companiei privind colectarea de date, anunţă Libertatea citând Reuters.
Autoritatea antitrust a evidenţiat două practici pe care le consideră problematice: achiziționarea de date de la aplicații externe, inclusiv Instagram și WhatsApp, pe care tot Facebook le deține.
O altă practică vizată o constituie urmărirea utilizatorilor pe internet, prin intermediul butoanelor de „Like” și „Share” integrate în marea majoritate a site-urilor de pe planetă.
Astfel, internauţii sunt urmăriți chiar dacă nu au cont de Facebook și chiar dacă pe site-ul cu pricina nu apare niciun semn că rețeaua socială este prezentă.
Compania lui Mark Zuckerberg a anunțat că va face apel împotriva deciziei, în justiție.
Facebook susţine că autoritatea a subestimat competiția și nu a luat în calcul regulamentul GDPR privind protecția datelor private, care a intrat în vigoare anul trecut.
Anunțul instituției germane vine după ce Facebook s-a aflat în centrul mai multor scandaluri privind viața privată, precum scurgerea datelor personale pentru 87 de milioane de oameni în scandalul Cambridge Analytica.
În acelaşi timp, gigantul este investigat în SUA din cauza folosirii reclamelor țintite de către Rusia în alegerile prezidențiale din 2016.