Fizicieni: Găurile negre pot fi portaluri către alte DIMENSIUNI
Dacă o gaură neagră este suficient de mare şi se roteşte suficient de repede, o navă ar putea avea un drum lin chiar până în centrul ei, fără să fie distrusă, au indicat nişte fizicieni ai Universităţii Massachusetts Dartmouth, într-un studiu publicat în publicată în Physical Review D., relatează Futurism.
Fizicienii au ajuns la aceste concluzii în urma unor simulări care au arătat că centrul găurilor negre mari, care se şi rotesc rapid, este mai slab decât centrul altor tipuri de găuri negre. De fapt, centrul unei astfel de găuri negre (denumit „singularitate”) ar putea fi atât de slab, încât o navă ar putea ajunge în acel punct fără să fie distrusă. Iar pasagerii de la bord nici măcar nu ar simţi forţele exercitate de gaura neagră.
Părerea general acceptată în momentul de faţă este ca orice ajunge în centrul unei găuri negre este distrus în totalitate.
„Unul dintre cele mai apreciate scenarii SF este utilizarea unei găuri negre drept portal către o altă dimensiune, timp sau univers”, a precizat Gaurav Khanna, unul dintre fizicienii implicaţi în conceperea studiului.
„Acea fantezie ar putea fi mai apropiată de realitate decât ne-am imaginat anterior”, a adăugat fizicianul.
Nu este prima dată când un grup de fizicieni teoretizează că găurile negre ar putea servi drept portale pentru călătorii interdimensionale.
Potrivit cunoştinţelor actuale, o gaură neagră este o regiune în spațiu şi timp cu o forță gravitațională atât de mare încât nici lumina nu poate scăpa de ea – particulele de lumină au o viteză de aproximativ 299.792.458 metri pe secundă.
Găurile negre pot avea mase diferite. Există găuri negre cu doar trei mase solare (cele mai mici), şi există găuri supermasive cu patru milioane de mase stelare. Un astfel de exemplu este Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă aflată în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.
Există, însă, şi găuri negre mult mai mari, ce intră în categoria „ultramasivă”, aşa cum este TON 618, care are aproximativ 66 de miliarde de mase solare. Aceasta este, de altfel, şi cea mai mare gaură neagră descoperită până acum.
Foto: Locația aproximativă a Sagittarius A*,gaura neagrăsupermasivă din centrul Căii Lactee (sursă foto: NASA)