Facebook și Instagram sunt în pericol de desființare în UE. Reglementările de protecție a datelor le dau bătăi de cap americanilor
Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa, a declarat compania-mamă, Meta.
Problema se datorează reglementărilor europene privind datele personale care împiedică Meta, compania cunoscută anterior sub numele de Facebook, să transfere, să stocheze și să prelucreze datele europenilor pe serverele din SUA.
Meta a avertizat joia trecută că, dacă nu va fi adoptat un nou cadru și compania nu ar mai putea folosi modelul actual de acorduri, probabil că va trebui să plece de pe continent.
Procesarea datelor în SUA este crucială pentru Meta
Compania a declarat că procesarea datelor utilizatorilor între țări este crucială pentru direcționarea către afaceri și reclame.
Meta a clarificat că este posibil să ajungă la un nou acord în acest an, dar dacă nu se va întâmpla acest lucru, „probabil nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa. „.
„Nu avem absolut nicio dorință și niciun plan de a ne retrage din Europa, dar realitatea este că Meta și multe alte afaceri, organizații și servicii se bazează pe transferurile de date între UE și SUA”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta, conform Euronews.
Decizia depinde de negocierile dintre SUA și UE
Meta a putut utiliza anterior un cadru de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua transferuri transatlantice de date.
Dar, în iulie 2020, Curtea Europeană de Justiție a anulat tratatul din cauza încălcării protecției datelor. Cea mai înaltă autoritate juridică a blocului a susținut că standardul nu protejează în mod adecvat confidențialitatea cetățenilor europeni.
Drept urmare, companiile americane au fost restricționate pentru trimiterea datelor utilizatorilor europeni în SUA și au fost nevoite să se bazeze pe SCC (clauze contractuale standard).
UE și SUA au spus că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.