Cum închide Facebook mii de conturi: Moderatorii reţelei se bazează pe un manual depăşit în PowerPoint şi pe Google Translate pentru a analiza conţinutul postărilor

Cum închide Facebook mii de conturi: Moderatorii reţelei se bazează pe un manual depăşit în PowerPoint şi pe Google Translate pentru a analiza conţinutul postărilor

Facebook s-a confruntat, în ultima perioadă, cu o serie de scandaluri, cel mai important fiind cel legat de scurgerea datelor utilizatorilor, dar a şi fost aspru criticată pentru faptul că nu ia măsuri serioase că nu înlătură conţinutul considerat „periculos”, în contextul în care îşi propune să atragă noi utilizatori din cât mai multe ţări şi să-i ţină pe site cât mai mult.

Dar cum poate reţeaua să monitorizeze miliarde de postări pe zi în peste 100 de limbi, fără a pune în periocol continua extindere care este esențială pentru afacerea sa?

Potrivit New York Times, soluția companiei a fost să angajeze o rețea de moderatori care foloseau o multitudine de prezentări în PowerPoint care conţineau ceea ce este interzis să se posteze pe reţea.

O analiză a publicaţiei americane, care a studiat mai mult de 1.400 de documente interne ale companiei fondate de Mark Zuckerberg, arătă că cei peste 7.500 de moderatori Facebook se bazau pe aceste prezentări, care conțineau și informații neactualizate sau false, dar și pe Google Translate în deciziile pe care le aveau de luat, zi de zi, când analizau şi moderau mii de postări.

O examinare a documentelor a scos la iveală numeroase lacune şi erori. În timp ce angajații Facebook se ocupau de postările „corecte”, ei au permis limbajului extremist să înflorească în unele țări, în timp ce cenzurau discursul principal în alte țări.

(Foto: nytimes.com)

Spre exemplu, moderatorilor li s-a cerut la un moment dat eliminarea apelurilor de strângere de fonduri pentru victimele vulcanilor din Indonezia, deoarece un co-sponsor al acestor apeluri a fsot pe lista internă a grupurilor interzise de pe Facebook.

(Foto: nytimes.com)

În Myanmar, o eroare de documentare a permis unui important grup extremist, acuzat de instigare la genocid, să rămână pe platformă luni de zile.

În India, moderatorii au fost în mod eronat puşi să elimine comentariile critice față de religie.

Angajații Facebook care se întâlnesc pentru a stabili liniile de orientare, în special tineri ingineri și avocați, încearcă să tranşeze probleme extrem de complexe în simple simple reguli „da-sau-nu”.

(Foto: nytimes.com)

Apoi, compania externalizează o mare parte din moderarea unor companii care care au lucrători în mare măsură necalificați, mulți fiind angajați din centrele de apel, mai scrie New York Times.

Şi în România, în ultima perioadă, tot mai mulți utilizatori s-au trezit că le este suspendat contul de Facebook şi nu înţelegeau de ce. În multe cazuri, blocarea accesului în rețea durează chiar și o lună, dacă utilizatorul nu se află la prima „abatere”.

”The Facebook Dilemma”, cea mai amplă investigație despre impactul rețelei de socializare asupra vieții private, difuzată ÎN EXCLUSIVITATE pe B1 TV, pe 1 ianuarie, de la ora 21.00

Urmăriți B1TV.ro și pe
`