Compania Facebook ar putea fi dată în judecată de către grupurile de consumatori pentru încălcarea confidențialității, a declarat joi un consilier al Curții Supreme a Europei, conform Reuters.
În urma unui caz din Germania, care viza în mod direct jocurile on-line, Facebook au suferi mari bătăi de cap după ce Federația Organizațiilor Germane de Consumatori a intentat un proces în care susținea că rețeaua de socializare a permis operatorilor de jocuri online să colecteze în mod necorespunzător datele personale ale jucătorilor.
Jocurile au fost oferite pe Centrul de aplicații al Facebook în 2012. Jucând jocurile, utilizatorii au acceptat automat să partajeze date personale, inclusiv adrese de e-mail. La sfârșitul jocului, ei vor primi un mesaj prin care se spunea că aplicația își poate posta starea, fotografiile și alte informații.
O instanță inferioară germană a decis în favoarea federației germane, ceea ce a determinat Facebook să facă apel la o instanță superioară, care a solicitat ulterior sfatul CJUE.
De atunci, Facebook și-a reînnoit setările de confidențialitate.
„Statele membre pot permite asociațiilor de protecție a consumatorilor să introducă acțiuni reprezentative împotriva încălcării protecției datelor cu caracter personal”, a declarat Richard de la Tour, avocat general la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Astfel de acțiuni trebuie să se bazeze pe încălcări ale drepturilor derivate direct din GDPR, a adăugat el, referindu-se la regulile de referință ale Uniunii Europene privind confidențialitatea adoptată în urmă cu trei ani.