În 2010, Facebook aducea pe platforma sa funcția de recunoaștere facială, în care putea să-și dea seama cine este într-o fotografie, chiar dacă persoana respectivă nu a fost etichetată în fotografia cu pricina.
Facebook intenționează să-și închidă sistemul de recunoaștere facială vechi de un deceniu, în această lună, ștergând datele de scanare a feței de la peste un miliard de utilizatori și eliminând, efectiv o funcție care a alimentat preocupările legate de confidențialitate, investigațiile guvernamentale și problemele de reglementare, arată publicația New York Times.
Jerome Pesenti, vicepreședinte al inteligenței artificiale la Meta, nou-numita companie-mamă a Facebook , a declarat marți într-o postare pe blog că rețeaua de socializare face schimbarea din cauza „multelor preocupări legate de locul tehnologiei de recunoaștere facială în societate”. El a adăugat că compania încă vede software-ul ca pe un instrument puternic, dar „fiecare tehnologie nouă aduce cu ea potențial atât pentru beneficii, cât și pentru îngrijorare și dorim să găsim echilibrul potrivit”.
Decizia închide o funcție care a fost introdusă în decembrie 2010, astfel încât utilizatorii Facebook să poată economisi timp. Software-ul de recunoaștere facială a identificat automat persoanele care au apărut în albumele foto digitale ale utilizatorilor și le-a sugerat utilizatorilor să le „eticheteze” pe toate cu un clic, conectându-le conturile la imagini. Facebook a construit, astfel, unul dintre cele mai mari depozite de fotografii digitale din lume, parțial datorită acestui software.
Când Comisia Federală de Comerț a amendat Facebook cu suma record de 5 miliarde de dolari, pentru soluționarea plângerilor de confidențialitate în 2019, software-ul de recunoaștere facială a fost printre preocupări . Anul trecut, compania a fost de acord să plătească, de asemenea, 650 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv din Illinois, care acuza Facebook de încălcarea unei legi de stat care cere consimțământul rezidenților pentru a-și folosi informațiile biometrice, inclusiv „geometria feței”.