Forbes: Foşti spioni din Israel adună fotografii luate de pe Facebook pentru o masivă bază de date de recunoaștere facială

Publicat: 17 04. 2018, 13:03

Când Mark Zuckerberg a apărut săptămâna trecută în fața Camerei Reprezantanţilor din SUA, în urma dezvăluirilor Cambridge Analytica, el a încercat să descrie diferența dintre „supraveghere și ceea ce facem”.
„Diferența este extrem de clară”, a spus Zuckerberg, agitat. „Pe Facebook, aveți control asupra informațiilor dumneavoastră … informațiile pe care noi le colectăm puteți alege să nu le colectăm”.
Dar nici un membru al comisiei care l-a audiat nu l-a întrebat pe miliardar despre companiile de supraveghere care exploatează datele de pe Facebook pentru profit, scrie forbes.com.

Forbes a descoperit un caz șocant: în ultimii cinci ani, o companie secretă de supraveghere fondată de un fost ofițer de informații israelian a construit în liniște o bază masivă de date de recunoaștere facială formată din fețe achiziționate de la Facebook, Youtube și nenumărate alte site-uri web.

Această bază de date formează nucleul unui serviciu de recunoaștere a feței numit Face-Int, aflat acum în proprietatea companiei israeliene Verint.
Atât Verint, cât şi compania de supraveghere Terrogence, care a creat acest serviciu, au fost mult timp furnizori pentru guvernul SUA, oferind tehnologie de spionaj de ultimă oră serviciilor secrete, marinei americane și altor agenții de securitate.

Conform site-ului Terrogence, baza de date constă în mii de profiluri faciale ale unor suspecți „recoltate din surse online precum YouTube, Facebook și forumuri deschise și închise pe tot globul”.

Aceste fețe au fost extrase din cel puțin 35.000 de videoclipuri și fotografii ale unor tabere de pregătire a terorismului, clipuri motivaționale și atacuri teroriste.

Serviciul de recunoaștere a feței are cel puţin 5 ani vechime.