Atacurile cibernetice, exploatarea copiilor în mediul online şi fraudarea bancomatelor sunt trenduri ale criminalităţii cibernetice regăsite în România, a declarat Virgil Spiridon, director de operaţiuni al Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice (C-PROC), potrivitGo4it.
„Malware-urile, atacurile cibernetice, exploatarea copiilor în mediul online şi fraudarea bancomatelor sunt probleme sensibile şi vedem o mulţime de probleme tehnice. Trendurile din România sunt aceleaşi ca în alte ţări din Europa. Încercăm să acordăm asistenţă autorităţilor, să răspundem la nevoile lor şi să dezvoltăm nişte măsuri legislative împreună cu alte ţări pentru a facilita cooperarea internaţională”, a spus Virgil Spiridon, marţi, în cadrul unei întâlniri cu presa.
Directorul de operaţiuni al C-PROC susţine că infractorii cibernetici profită de infrastructura din România pentru a realiza mai multe atacuri.
„Ştiu, din experienţa mea în Poliţie, că infrastructura din România este folosită pentru a realiza unele atacuri cibernetice, pentru a ascunde identitatea, pentru a închiria servere. (…) Infrastructura şi viteza de internet sunt bune. Infractorii cibernetici profită de acest lucru şi folosesc infrastructura de aici, închiriază servere, realizează atacuri cibernetice şi când vezi că atacul a venit din România, verifici serverul şi vezi cine l-a închiriat, apoi cine l-a administrat, cine îl controlează şi te muţi în alte zone din lume, în alte ţări”, a explicat Spiridon, subliniind că experienţa României poate fi folosită în proiectele aflate în derulare.
Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice (C-PROC) a devenit operaţional în 2014, în Bucureşti. Toate programele de asistenţă ale Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice sunt implementate prin intermediul Oficiului de la Bucureşti.
C-PROC asistă ţările şi le oferă consiliere, prin intermediul autorităţilor locale, lucrează la îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul criminalităţii cibernetice şi la instruirea judecătorilor, a procurorilor şi a altor autorităţi, dar nu pot investiga cazuri şi nu au responsabilităţi operaţionale. Bugetul proiectelor C-PROC este de 24 de milioane de euro.