Exploatarea copiilor în mediul online şi spargerea bancomatelor, în vârful criminalității cibernetice în România

Exploatarea copiilor în mediul online şi spargerea bancomatelor, în vârful criminalității cibernetice în România

Atacurile cibernetice, exploatarea copiilor în mediul online şi fraudarea bancomatelor sunt trenduri ale criminalităţii cibernetice regăsite în România, a declarat Virgil Spiridon, director de operaţiuni al Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice (C-PROC), potrivitGo4it.

„Malware-urile, atacurile cibernetice, exploatarea copiilor în mediul online şi fraudarea bancomatelor sunt probleme sensibile şi vedem o mulţime de probleme tehnice. Trendurile din România sunt aceleaşi ca în alte ţări din Europa. Încercăm să acordăm asistenţă autorităţilor, să răspundem la nevoile lor şi să dezvoltăm nişte măsuri legislative împreună cu alte ţări pentru a facilita cooperarea internaţională”, a spus Virgil Spiridon, marţi, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Directorul de operaţiuni al C-PROC susţine că infractorii cibernetici profită de infrastructura din România pentru a realiza mai multe atacuri.

„Ştiu, din experienţa mea în Poliţie, că infrastructura din România este folosită pentru a realiza unele atacuri cibernetice, pentru a ascunde identitatea, pentru a închiria servere. (…) Infrastructura şi viteza de internet sunt bune. Infractorii cibernetici profită de acest lucru şi folosesc infrastructura de aici, închiriază servere, realizează atacuri cibernetice şi când vezi că atacul a venit din România, verifici serverul şi vezi cine l-a închiriat, apoi cine l-a administrat, cine îl controlează şi te muţi în alte zone din lume, în alte ţări”, a explicat Spiridon, subliniind că experienţa României poate fi folosită în proiectele aflate în derulare.

Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice (C-PROC) a devenit operaţional în 2014, în Bucureşti. Toate programele de asistenţă ale Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice sunt implementate prin intermediul Oficiului de la Bucureşti.

C-PROC asistă ţările şi le oferă consiliere, prin intermediul autorităţilor locale, lucrează la îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul criminalităţii cibernetice şi la instruirea judecătorilor, a procurorilor şi a altor autorităţi, dar nu pot investiga cazuri şi nu au responsabilităţi operaţionale. Bugetul proiectelor C-PROC este de 24 de milioane de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:00 - Moartea celor trei români, înecați în râul Natisone din Italia, este anchetată. Patru persoane sunt acuzate de ucidere din culpă
23:53 - Calvarul îndurat de o educatoare din Suceava, mamă a 6 copii. Soțul o bătea zilnic cu lopata. Cum au aflat autoritățile
23:52 - Casa Albă apără grațierea lui Hunter Biden de către tatăl său, președintele SUA, Joe Biden, pe fondul reacțiilor negative
23:29 - SUA trimit un nou ajutor militar de 725 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv mine, espre care mai multe ONG-uri spun că przintă potențiale riscuri pentru civili
23:13 - Margot Robbie spune că scenele în care a jucat complet goală în filmul „Lupul de pe Wall Street” au fost ideea ei și l-a refuzat pe Scorsese când a sugerat: „Ai putea să pui ceva pe tine”
23:09 - Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, neagă că Administrația Trump l-ar susține pe Georgescu și denunță „un atac de proporții nevăzute prin TikTok, poate și prin alte feluri împotriva statului român la alegeri” (VIDEO)
23:08 - Polițist din Alba, găsit împușcat în cap. Problemele legale ale fiului l-ar fi făcut să recurgă la gestul extrem
22:42 - UDMR o susține pe Elena Lasconi la prezidențiale. Kelemen Hunor: „Vă rog frumos să ţineţi cont de această recomandare”
22:42 - A cincea seară de proteste în Georgia: Mii de protestatari nu cedează, deși poliția a folosit din nou tunuri cu apă și gaze lacrimogene
22:35 - Foc de avertisment, tras la Cluj. Un bărbat a amenințat polițiștii cu un topor