O planetă dintr-un alt sistem solar a fost DESCOPERITĂ cu ajutorul cercetătorilor AMATORI. Ce se ştie despre planetă

Publicat: 09 01. 2019, 00:02
Sursă foto: NASA

O exoplanetă a fost descoperită într-un sistem solar ce conţine două stele şi care se află la o distanţă de câteva sute de ani lumină, totul cu ajutorul cercetătorilor amatori, relatează CNN.

Denumită generic „K2-288Bb”, exoplaneta descoperită se află în Constelaţia Taurului, la o distanţă de Pământ de 226 de ani lumină. Altfel spus, pentru a ajunge la ea, ar fi necesară o călătorie de 226 de ani cu viteza luminii – adică cu aproximativ 300.000.000 de metri pe secundă.

Exoplaneta „K2-288Bb” este de două ori mai mare decât Pământul şi îşi are orbita în aşa-numita „zonă locuibilă” – adică în zona în care, teoretic, există condiţiile propice apariţiei vieţii. Cercetătorii nu au putut, însă, stabili dacă planeta este gazoasă (precum Jupiter sau Saturn) sau dacă este o planetă telurică (precum Pământul).

În plus,”K2-288Bb” se află într-un sistem solar cu două stele (adică într-un sistem binar), completând o orbită în jurul unei dintre stele odată la 31,3 zile.

„Este o descoperire entuziasmantă datorită modului în care a fost făcută, datorită orbitei temperate şi datorită faptului că planetele de această mărime par să fie destul de neîntâlnite”, a precizat Adina Feinstein, absolvent al Univeristatii din Chicago, implicată în proiect.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul cercetătorilor amatori ai platformei online Zooniverse, utilizând date obţinute de satelitul Kepler, specializat pe descoperirea exploanetelor şi între timp scos din uz de către NASA.

Potrivit datelor NASA, până la data actuală au fost descoperite 3.869 de exoplanete, existând și 2.898 de posibili candidaţi. Au fost descoperite, de asemenea, şi 2.886 de sisteme planetare –unele dintre ele conţinând mai mult de o planetă.