Escrocheria care te lasă printr-un apel fără niciun ban în cont. Este imposibil de combătut. Cum funcționează metoda spoofing?

Escrocheria care te lasă printr-un apel fără niciun ban în cont. Este imposibil de combătut. Cum funcționează metoda spoofing?
Sursa foto: unsplash

Metoda spoofing, care este imposibil de combătut momentan, este noua escrocherie prin care infractorii încearcă să le fure banii din conturi oamenilor neatenți.

Cum funcționează metoda spoofing

Infractorii ne pot face să credem că suntem sunați de banca la care avem cont, de poliție sau chiar de un număr pe care îl avem în agendă, potrivit Știrileprotv.

„Dacă numărul de telefon este salvat în agenda victimei cu un nume va fi afișat acel nume. Nu îmi apare doar numărul de telefon, ci mai departe telefonul mobil interpretează informația afișând ceea ce ar trebui să afișeze pe baza numărului de telefon”, a declarat Cristian Iosub, specialist securitate cibernetică.

În caz, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a emis o alertă după ce sute de persoane, victime ale infracțiunilor cibernetice au fost sunate, chipurile, chiar de autoritatea respectivă.

„Este un atac care se folosește sută la sută de ceea ce noi numim inginerie socială. Cineva te apelează și te convinge oferindu-ți un scenariu la telefon ca să oferi anumite date”, a precizat, pentru sursa citată, Mihai Rotariu, reprezentant DNSC.

Persoanele care au fost deja înșelate o dată, victime sigure

Persoanele vulnerabile sunt cele care au fost deja victime și au rămas fără bani în cont după ce au comunicat date personale.

”Odată ce ai fost fraudat, practic ești introdus pe o listă al unui bun platnic, iar atacatorii știu că ești susceptibil fie să cazi în capcană, fie să plătești o anumită sumă de bani”, a mai spus Mihai Rotariu.

Mai mult, infractorii pot modifica vocea apelantului cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Se poate și acum clona vocea umană, poți să suni ca atacator, poți să suni o victimă pretinzând că ești mama ei, de exemplu, cu vocea mamei ei și la capătul celălalt să fie un bărbat”, a menționat Cristian Iosub.

Cum să previi frauda bancară de tip spoofing?

Autoritățile recomandă vigilență sporită când vine vorba de verificarea autenticității apelurilor sau mesajelor primite, în special cele care implică date personale sau financiare. Deținătorii de carduri bancare sunt sfătuiți să nu divulge informații sensibile persoanelor necunoscute. În cazul oricăror îndoieli privind legitimitatea unui mesaj sau apel, clienții sunt îndemnați să contacteze direct banca folosind detaliile de contact oficiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`